DIFF stöder ingenjörerna

06.05.2019 kl. 09:51
DIFF – Ingenjörerna i Finland har de senaste åren gjort flera stora ändringar. Namnet på organisationen har bytt, personalstyrkan har utökats och sätten att arbeta har ändrats. Målet är att mer direkt nå medlemmarna, för att visa på nyttan med medlemskap.

Text och foto: Mari Pennanen

På bilden: Hanna Wassholm, Antonia Grahne-Zach, Kenneth Jönsson och Viktor Kock på DIFF – Ingenjörerna i Finland.

 

- För tre år sedan ändrades namnet från Driftsingenjörsförbundet, som inte längre kändes tidsenligt, till DIFF – Ingenjörerna i Finland. Förkortningen DIFF är ändå välkänd, men på sikt kanske den också försvinner, säger Kenneth Jönsson.

Kenneth Jönsson har varit verksamhetsledare sedan januari 2018 och är nöjd med att personalstyrkan de senaste åren vuxit från två till fyra.

- Vi ser tydligt att dagens medlemmar inte har samma lojalitet som tidigare. Många vill gärna dra nytta av det fackförbunden åstadkommit och fortfarande arbetar för, såsom semester, föräldraledigheter och andra rättigheter, men tycker att någon annan kan gärna kan betala för det, säger Kenneth.

- Just nu skriver fler medlemmar ut sig än in. Det är en genomgående trend att fackförbunden i Finland tappar medlemmar. Vi är oroliga för att utvecklingen av medlemsantalet inte är positiv, även om vårt medlemsantal är ganska stabilt då flera nuförtiden skriver in sig redan under studietiden. Vi behöver hitta nya sätt att utveckla verksamheten, säger Kenneth.

Förbundet har anställt en medlemsansvarig, som träffar ingenjörerna på olika arbetsplatser runtom i Svenskfinland och diskuterar aktuella arbetsmarknadsärenden, rekryterar förtroendemän, och berättar om nyttan med DIFF.

- Arbetslöshetskassan är det mest konkreta för många, men vi måste visa att det också finns andra fördelar med att vara medlem i DIFF, säger Kenneth.

En annan större ändring är att då DIFF grundades dimitterades alla ingenjörer från Tekniska läroverket i Helsingfors (numera Arcada), men numera utexamineras fler ingenjörer från Novia i Vasa än från Arcada i Helsingfors.

- Idag är DIFF förbundet för alla dem som utbildas till ingenjör vid högskola på svenska i Finland, berättar Kenneth.

För att beakta regionala skillnader och för att ordna evenemang i hela Svenskfinland har man bildat avdelningar i Österbotten, i Åbo och på Åland, i tillägg till den verksamhet som finns i Nyland. Förbundet har kring 3000 medlemmar och verksamheten handlar om intressebevakning samt olika evenemang.

- Som ny medlem i Svenska studieförbundet ser vi fram emot att samverka med andra förbund och centralorganisationer, säger Kenneth Jönsson.

 

Läs också

Publicistförbundet värnar om yttrandefrihet

Gemenskap och bidrag via Sjuksköterskeföreningen

Praktisk hjälp till föreningar norr om stan

71957_t.jpg

Förbundens roll som kompetenshöjare

ARTIKEL. För många är det en självklarhet att personer som deltar i förbundens verksamhet utvecklar sitt kunnande på olika områden. Idag kan det vara viktigt att få sitt kunnande identifierat och erkänt, eftersom det kan ha betydelse då man studerar vidare eller då man söker arbete.Läs mera »
31.01.2020 kl. 12:12
71323_t.jpg

''Att bygga upp förbundens förbund känns meningsfullt"

PROFILEN. Avgående ordförande Jonna Sahala är både stolt och tacksam då hon blickar tillbaka på det arbete som gjorts inom Svenska studieförbundet under de senaste åren. Hon är speciellt nöjd med den ökade gemenskapen mellan de finlandssvenska förbunden. Läs mera »
03.12.2019 kl. 14:27
71250_t.jpg

Vad står Förbundsarenans logo för?

NYHET. Då Svenska studieförbundet byter namn till Förbundsarenan presenterar vi den nya logon, som visar på ett nytt kapitel i förbundets verksamhet. Tillsammans bildar de fyra olika figurerna i logon en helhet som beskriver Förbundsarenans verksamhet.Läs mera »
27.11.2019 kl. 11:47
70974_t.jpg

”Nätverken är Studieförbundets starkaste redskap”

PROFILEN. Svenska studieförbundets avgående vice ordförande Frans Cederlöf har varit med i styrelsen nästan en femtedel av sitt liv. Han har lärt sig samarbete, intressebevakning och vikten av gemensamma lösningar. Läs mera »
01.11.2019 kl. 11:07
70696_t.jpg

Alltid aktuellt med arbetsvälmående

ARTIKEL. Välmående på arbetsplatsen är ständigt ett aktuellt tema och bör på ett eller annat sätt kontinuerligt synas i arbetsbilden. Men vilka är faktorerna som påverkar välmåendet på arbetsplatsen inom förbundsvärlden?Läs mera »
08.10.2019 kl. 13:36
70627_t.jpg

Styrelsearbete - mer än bara mötesprotokoll

ARTIKEL. Vad innebär det egentligen att sitta med i Studieförbundets styrelse, annat än möten och mötesprotokoll? Styrelsemedlemmarna Harriet Sundholm och Kari Huhtala delar med sig av sina erfarenheter och varför de valt att sitta med i styrelsen.Läs mera »
01.10.2019 kl. 17:15
70080_t.jpg

Kursplanering – från idé till verklighet

ARTIKEL. Kurser och utbildningar är en väsentlig del av många förbunds verksamhet. Trots att kursinnehållet varierar stort är det mycket gällande kursadministrationen som är väldigt lika och fungerade rutiner krävs för aktuella och intressanta kurser. Läs mera »
06.09.2019 kl. 11:28
69231_t.jpg

Sänk tröskeln och bjud med oss unga

ARTIKEL. Vad är skillnaden på ett förbund och förening? Detta är en fråga Rebecka Svedberg ofta fått av vänner och bekanta under sin praktikperiod på Svenska studieförbundet. Att människor inte vet svaret på detta väcker många tankar hos henne.Läs mera »
24.05.2019 kl. 09:35
69206_t.jpg

Alla förbund kan öka medlemsantalet genom hårt arbete

ARTIKEL. Nedåtgående medlemssiffror är vardag inom många finlandssvenska förbund. Svenska pensionärsförbundet och Svensk Ungdom hör till dem som trotsar trenden och istället höjer sitt medlemsantal. De avslöjar hur de gjort. Läs mera »
22.05.2019 kl. 10:11