Årets ordförande 2023 – Martina Andersin är inte rädd för förändring

07.10.2023 kl. 10:00
Martina Andersin, ordförande för Barnavårdsföreningen i Finland, har en god förmåga att skapa dialog och tillit, samtidigt som hon inte räds för förändring och utveckling. Detta ger henne titeln Årets ordförande 2023.

Barnavårdsföreningen i Finland fyller 130 år i år och som ordförande för Finlands första barnskyddsorganisation är Martina Andersin stolt över hur organisationen har utvecklats genom åren. Samtidigt är hon bekymrad över att verksamheten ännu 130 år senare är så relevant. 

– Egentligen hoppas jag att en organisation som Barnavårdsföreningen inte mera behövs, att vårt samhälle skulle stå på strukturer som gynnar barnets bästa. Men än så länge behövs vår verksamhet och vi gör ett viktigt jobb i att stöda det offentliga där vi ser resursbrister i synnerhet kring familjearbetet och småbarnspedagogiken, säger Martina.  

Egentligen hoppas jag att en organisation som Barnavårdsföreningen inte mera behövs...

Under Martinas 15 år som ordförande har organisationen utvecklats mycket. En målsättning då hon påbörjade förtroendeuppdraget som ordförande var att utvidga verksamheten utanför Nyland. Nu har verksamheten vuxit och föreningen är verksam också i Åboland och Österbotten.   

Till vardags jobbar Martina som ekonomichef på kommunikationsbyrån Hill+Knowlton. Hennes känsla för siffror och strategi har kommit till nytta även i ordföranderollen. Samtidigt tror Martina starkt på tillit för den operativa ledningen. 

– Som ordförande är det viktigt att man har förtroende för personalen. Det är de som är experter inom verksamheten. Styrelsens uppgift är att fungera som stöd och bollplank. Samtidigt är det värdefullt att få perspektiv från styrelsemedlemmar med olika karriärbakgrund och expertområden, säger Martina. 

Som ordförande är det viktigt att man har förtroende för personalen. Det är de som är experter inom verksamheten.

Martina understryker också vikten av tredje sektorns insatser och hoppas att samhället fortsätter att stödja civilsamhällesorganisationer som Barnavårdsföreningen i deras avgörande arbete. Det är också en av orsakerna till att Martina fortfarande är en engagerad ordförande. 

– Vår verksamhet behövs och gör skillnad. Därför känns styrelseuppdraget fortsättningsvis meningsfullt. Tråkigt blir det nog aldrig, vi har ständigt nya utmaningar att ta tag i. Det är det som motiverar mig, säger Martina. 

– Jag är väldigt stolt över vår dynamiska organisation som lever i tiden. Avgörande för vår förenings framgång har varit en engagerad ordförande, och ett starkt förtroende mellan styrelsen och den operativa ledningen, säger Pia Sundell, verksamhetsledare på Barnavårdsföreningen. 

Vandringspriset Årets ordförande delades ut på Styrelsedagarna, där förbundsordföranden och -styrelsemedlemmar samlas det här veckoslutet. Syftet med Förbundsarenans pris är att lyfta fram betydelsen av engagerat och demokratiskt ordförandeskap. Förtroendevalda och anställda i Förbundsarenans medlemsorganisationer har nominerat kandidater.  

 Läs mer om priset Årets ordförande.

 

88592_t.jpg

Julia brinner för brandet 

ARTIKEL. Efter fyra år på Förbundsarenan drar verksamhetsutvecklare Julia Hemgård vidare till nästa utmaning, nämligen att bli projektledare på Niva Education. Julia lämnar Förbundsarenan i början av januari och inleder då sitt nya jobb.Läs mera »
08.01.2024 kl. 10:53
88562_t.jpg

Nytta, nöje och nåd genom nätverk

BLOGG. Sedan Förbundsarenan började erbjuda många möjligheter till nätverkande har flera saker hänt i Svenskfinland. Fler som jobbar i förbund och centralorganisationer har ett bredare nätverk och effekterna är stora och många.Läs mera »
04.01.2024 kl. 11:31
88555_t.jpg

Nu startar kampanjen Framtidsgåvan

NYHET. Testamentdonationer till förbund och föreningar ökar. För att höja medvetenheten om möjligheten att donera till organisationer genom testamente koordinerar Förbundsarenan kampanjen Framtidsgåvan.Läs mera »
03.01.2024 kl. 09:04
88334_t.jpg

Är du Förbundsarenans verksamhetskoordinator?

NYHET. Vill du jobba med och för ideella organisationer? Drivs du av att planera och förverkliga evenemang och projekt? Är du dessutom intresserad av att hantera både kommunikations- och administrationsuppgifter? Då kan du vara den kollega vi letar efter. Ta chansen att bli en central del av Förbundsarenans team! Läs mera »
04.12.2023 kl. 15:24
88333_t.jpg

”De finlandssvenska förbunden konkurrerar inte, utan kompletterar varandra”

ARTIKEL. Det har hänt mycket under Viveca Hagmarks tre år som Förbundsarenans ordförande. En pandemi, ett digitalt jättekliv och ekonomiska utmaningar. Men fram för allt har Förbundsarenan utvecklats och ytterligare hittat sin form under Vivecas ordförandeskap.Läs mera »
04.12.2023 kl. 14:58
88330_t.jpg

Verksamheten utvecklas om någon vågar ställa frågor

BLOGG. Paktering av information, personlig utveckling och framtidshopp. ÅA-studerande Sofia Blomqvist har gjort en tremånaders praktik på Förbundsarenan denna höst och berättar vad hon tar med sig.Läs mera »
04.12.2023 kl. 11:04
88325_t.jpg

Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt. Läs mera »
04.12.2023 kl. 08:15
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88176_t.jpg

Linnéa Henriksson vald till ordförande för Förbundsarenan 2024

NYHET. Förbundsarenan sammanför och stöder de finlandssvenska förbunden. Nyvalda ordförande Linnéa Henriksson lyfter fram betydelsen av Förbundsarenan som en viktig del i strukturerna som upprätthåller Svenskfinland. Läs mera »
20.11.2023 kl. 15:01