Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

02.04.2024 kl. 12:13
INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.

Text: Mari Pennanen

Då Wegelius kammarstråkar (WKS) firade sitt 20-årsjubileum med en praktfull konsert intervjuades personer som haft avgörande roller då orkestern grundades. En av dem var dirigent Anna-Maria Helsing. Hon lyfte fram betydelsen av att som ung få se en bredd, och inse att musiklivet är större än det hon hittills sett i hemknutarna, då hon genom WKS föregångare WKO hade möjlighet att resa till Helsingfors och fick träffa musiker från hela Svenskfinland.

För mig var det scoutingen. Efter att ha varit aktiv i den lokala scoutkåren fanns det som aningen äldre möjligheter till ett bredare perspektiv. Jag fick åka på patrulledarkurser först i Åboland, sedan på olika håll i hela Svenskfinland. Jag fick åka på läger, ibland till och med segla dit. Jag fick åka på förbundets vår- och höstmöten och träffa scouter från alla kårer i Svenskfinland. Jag fick förundras, skratta, lära mig, inse vad lite jag vet, höra dialekter, diskutera fördomar, se platser, smaka på lokala läckerheter och känna hela Svenskfinland riktigt konkret.

Det är genom dessa resor och upplevelser som Svenskfinland skapas och blir en del av identiteten.

Och jag inser att där finns något som är större än mitt personliga engagemang i just den organisation jag var aktiv inom. För mig, liksom för så många andra, är det genom dessa resor och upplevelser som Svenskfinland skapas och blir en del av identiteten. Det kan vara Stafettkarnevalen, körresan, fotbollsturneringen, kongressen, spelmansstämman, Kulturkarnevalen, brandkårslägret, Elevriksdagen, ledarskapskursen, Skolmusik eller något annat.

Fortfarande, eller kanske nu ännu mer än tidigare, behövs fysiska möten. Det behövs bussresor och tågåkande. Dagens unga behöver få uppleva, känna, smaka, dofta, höra. Och det gör de inte genom en skärm. Alla borde få vara aktiva inom någon förening, organisation eller förbund som ger dem möjlighet att få åka till olika hörn av Svenskfinland och där få förundras, förtjusas och göra något tillsammans med andra.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan och skriver i Ingången-bloggen om aktuella ärenden inom civilsamhället.

90119_t.jpg

Ordföranderollen kommer med höga förväntningar

ARTIKEL. Vad innebär det att vara ordförande för ett förbund eller en centralorganisation idag? Vardagen, rutiner och organisationskulturen ser olika ut i alla förbund. Det finns mycket att lära av varandra och här kommer tips från erfarna ordförande.Läs mera »
21.05.2024 kl. 12:11
90026_t.jpg

Framtidsgåvan - sen då?

BLOGG. Jag brukar ofta tala om att fundraising är kommunikation och kommunikation är fundraising. Under kampanjen Framtidsgåvan har jag ständigt återkommit till detta mantra. Men vad betyder det egentligen? Läs mera »
21.05.2024 kl. 12:07
88893_t.jpg

Städer och välfärdsområden stöder civilsamhället

ARTIKEL. Städer och välfärdsområden stöder civilsamhället på många olika sätt. Här lyfter vi fram tips och länkar för er som vill veta mer om denna bidragsform. Läs mera »
07.05.2024 kl. 09:15
89896_t.jpg

Behovet av en strategi för civilsamhällesorganisationer

INGÅNGEN. Regeringens mål är att stärka demokratin, delaktigheten och förtroendet i samhället. Det känns lite utmanande att se hur regeringen just nu arbetar för detta, men strategin som beretts är steg i rätt riktning.Läs mera »
02.05.2024 kl. 08:41
88890_t.jpg

Olika vägar till EU-finansering

ARTIKEL. EU-finansiering utgör en betydande möjlighet för organisationer. Det finns många olika sätt att söka EU-finansiering på och här har vi samlat tips och resurser som kan vara till hjälp för er som är intresserade av EU-projekt och olika finansieringsformer.Läs mera »
29.04.2024 kl. 08:33
88901_t.jpg

Medlemsavgifter som inkomstkälla

ARTIKEL. Medlemsavgifter är en viktig inkomstkälla för många organisationer och föreningar i civilsamhället. Här har vi samlat länkar och information om medlemsavgifter.Läs mera »
26.04.2024 kl. 14:21
89860_t.jpg

Medlemsförbunden deltar aktivt i Förbundsarenans verksamhet

ARTIKEL. 63 av Förbundsarenans 68 medlemsförbund deltog i verksamheten under verksamhetsåret 2023. Att verksamheten lockar medlemmarna och anses relevant är grunden för allt Förbundsarenan gör, sade verksamhetsledare Mari Pennanen på vårmötet.Läs mera »
26.04.2024 kl. 12:04
89703_t.jpg

Lediga jobb i förbunden

NYHET. Söker ni nästa förbundsstjärna? Förbundsarenan stöder sina medlemsförbund genom att sprida info om lediga jobb inom medlemsförbunden.Läs mera »
22.04.2024 kl. 15:22
88897_t.jpg

Tänk bredare kring evenemang och försäljning

ARTIKEL. Att arrangera evenemang kan vara ett bra sätt för organisationer att inte bara engagera sin publik utan även generera intäkter. Här är några nyttiga tips och resurser för att göra evenemang både minnesvärda och lönsamma.Läs mera »
22.04.2024 kl. 12:29