Text: Mari Pennanen
För verksamhetsledare och många andra betyder det en hel del jobb att förbereda ett medlemsmöte. I föreningslagen och i stadgarna finns det noggrant formulerat hur procedurerna kring föreningsmöten ska gå till. Enligt Studieförbundets stadgar ska det vara vår- och höstmöte, där stadgeenliga ärenden tas upp.
Efter att jag fått protokollet renskrivet och undertecknat av först mötesordförande och sedan de två protokolljusterarna finns det en bunt papper att arkivera, protokoll och bilagor. En bit av Studieförbundets historia är skriven, igen en gång. Men det jag främst tar med mig från mötet är ändå människorna på plats, det som sades och vad det betyder.
Det var nämligen några saker på detta höstmöte som gav mig bekräftelse på att även andra tänker som jag om den unika organisation som Svenska studieförbundet är. På plats var tre organisationer som ansökt om medlemskap, de vill också vara med (starkare tillsammans). På plats var även alla de nio personer som ställde upp i val av ordförande, styrelsemedlem samt personliga suppleanter. Då de presenterade sig var det flera som lyfte fram nätverksverksamheten som ett konkret stöd i arbetet för förbundsanställda (slipade förbund) och flera lyfte också fram varför de vill jobba för Studieförbundet i en tid då samhället förändras i snabb takt (förändrat engagemang).
Det här kopplar direkt till det som kommit fram i den omfattande strategiprocessen under året. Vi är många och vi blir fler, som ser nytta av Svenska studieförbundet. Och det gör mig varm och glad ända ner i magen.
Lite oroande tycker jag bristen på diskussion kring verksamhetsplanen var. Men jag ser fram emot att den nya styrelsen tuggar sönder det som står på de fyra tätskrivna sidorna och styr upp konkret, nyttig verksamhet med och för de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna. En plattform för samverkan.
Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.
Läs också
Ingången: Syns vi inte så finns vi inte
Ingången: Var står Studieförbundet nu?