Text och foto: Mari Pennanen
På bilden: Hanna Wassholm, Antonia Grahne-Zach, Kenneth Jönsson och Viktor Kock på DIFF – Ingenjörerna i Finland.
- För tre år sedan ändrades namnet från Driftsingenjörsförbundet, som inte längre kändes tidsenligt, till DIFF – Ingenjörerna i Finland. Förkortningen DIFF är ändå välkänd, men på sikt kanske den också försvinner, säger Kenneth Jönsson.
Kenneth Jönsson har varit verksamhetsledare sedan januari 2018 och är nöjd med att personalstyrkan de senaste åren vuxit från två till fyra.
- Vi ser tydligt att dagens medlemmar inte har samma lojalitet som tidigare. Många vill gärna dra nytta av det fackförbunden åstadkommit och fortfarande arbetar för, såsom semester, föräldraledigheter och andra rättigheter, men tycker att någon annan kan gärna kan betala för det, säger Kenneth.
- Just nu skriver fler medlemmar ut sig än in. Det är en genomgående trend att fackförbunden i Finland tappar medlemmar. Vi är oroliga för att utvecklingen av medlemsantalet inte är positiv, även om vårt medlemsantal är ganska stabilt då flera nuförtiden skriver in sig redan under studietiden. Vi behöver hitta nya sätt att utveckla verksamheten, säger Kenneth.
Förbundet har anställt en medlemsansvarig, som träffar ingenjörerna på olika arbetsplatser runtom i Svenskfinland och diskuterar aktuella arbetsmarknadsärenden, rekryterar förtroendemän, och berättar om nyttan med DIFF.
- Arbetslöshetskassan är det mest konkreta för många, men vi måste visa att det också finns andra fördelar med att vara medlem i DIFF, säger Kenneth.
En annan större ändring är att då DIFF grundades dimitterades alla ingenjörer från Tekniska läroverket i Helsingfors (numera Arcada), men numera utexamineras fler ingenjörer från Novia i Vasa än från Arcada i Helsingfors.
- Idag är DIFF förbundet för alla dem som utbildas till ingenjör vid högskola på svenska i Finland, berättar Kenneth.
För att beakta regionala skillnader och för att ordna evenemang i hela Svenskfinland har man bildat avdelningar i Österbotten, i Åbo och på Åland, i tillägg till den verksamhet som finns i Nyland. Förbundet har kring 3000 medlemmar och verksamheten handlar om intressebevakning samt olika evenemang.
- Som ny medlem i Svenska studieförbundet ser vi fram emot att samverka med andra förbund och centralorganisationer, säger Kenneth Jönsson.
Läs också
Publicistförbundet värnar om yttrandefrihet