Lustigkurrar och arbetsvälmående under praktiken

07.01.2019 kl. 11:33
PÅ BORDET. Trots mycket tid framför datorn har arbetsdagarna under praktiken varit varierande. Svenska studieförbundet har under hösten 2018 haft hjälp av studerande Zaida Sjölund, som gjort sin praktik på kansliet.

Text: Zaida Sjölund

Min praktikperiod på Svenska studieförbundet börjar lida mot sitt slut. Som vanligt har tiden rusat iväg med stormsteg och det känns som om det var igår som jag steg in för första gången på SFV-huset G18.

Under min tid som praktikant har jag fått ta del av en helt ny värld. Vid sidan om mina studier har jag varit (och är fortfarande) aktiv i olika studentföreningar och det var bland annat med detta som utgångspunkt som jag sökte denna praktikplats. En annan mycket betydande utgångspunkt var mitt intresse för tredje sektorn. Det har varit roligt att få jobba med något som jag själv är intresserad av och insatt i men nu på en helt annan nivå. Min kunskap från studentföreningsverksamhet har varit till stor nytta men nog är det något helt annat att jobba med det på riktigt, och dessutom nu på förbundsnivå.

Jag har fått träffa och även samarbetat med många trevliga och drivande människor som definitivt gjort arbetet roligare. Trots att jag troligen spenderat största delen av min praktik framför datorn har arbetsdagarna varit varierande. Jag har fått ta del av en hel drös av nätverksträffar och även hjälpt till med ett par större seminarier. Varannan onsdag har jag även fått sträcka på benen och njuta av huskaffet på G18 och på samma gång samtala med de övriga i huset. Lustigkurrarna på Finlands Svenska Sång- och Musikförbundet i kontoret bredvid får inte heller gå onämnda och såklart fina verksamhetsledare Mari Pennanen.

Kartläggningen av arbetsvälmående inom de finlandssvenska förbunden har även varit ett nöje att få jobba med. Detta är ett tema som inte nog kan betonas. Vi spenderar en stor del av våra liv på vår arbetsplats och mår vi inte bra där kan konsekvenserna bli allvarliga. Jag är glad att se att detta tema lyfts fram och hoppas på att flera förbund beaktar resultaten i Förbundsbarometern 2018. Som Nonni Mäkikärki påpekade under seminariet om arbetsvälmående så handlar detta om något gemensamt. För att uppnå en förändring eller förbättring måste vi samarbeta, för det är ju just inom gemenskapen som arbetsglädje skapas.

Zaida Sjölund studerar sociologi vid Svenska social-och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet och har gjort en tremånaders praktik vid Svenska studieförbundet under hösten 2018.

Sänk tröskeln och bjud med oss unga

INGÅNGEN. ”Vad är skillnaden på ett förbund och förening?”. Detta är en fråga Rebecka Svedberg ofta fått av vänner och bekanta under sin praktikperiod på Svenska studieförbundet. Att människor inte vet svaret på detta väcker många tankar hos henne.

DIFF stöder ingenjörerna

DIFF – Ingenjörerna i Finland har de senaste åren gjort flera stora ändringar. Namnet på organisationen har bytt, personalstyrkan har utökats och sätten att arbeta har ändrats. Målet är att mer direkt nå medlemmarna, för att visa på nyttan med medlemskap.

Dags för förbunden att se över sin digitala tillgänglighet

EU:s direktiv om webbtillgänglighet berör även de finlandssvenska förbunden. Syftet är att främja allas möjligheter att använda digitala tjänster på lika villkor. Förbunden kan genom att se över sina digitala tjänster även här vara föregångare och visa att verksamheten är öppen för alla.

Svenskfinlands framtid hänger på civilsamhällsengagemang

Svenskfinlands framtid hänger på civilsamhällets engagemang. Så skriver ordförande Jonna Sahala och verksamhetsledare Mari Pennanen i en insändare i Hufvudstadsbladet 29.4.2019.

”Nätverksträffar tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration”

INGÅNGEN. En viktig del av vår verksamhet är nätverk. Vi erbjuder anställda inom de finlandssvenska förbunden möjlighet till erfarenhetsutbyte och referensstöd genom nätverk. Verksamhetsledare Mari Pennanen funderar på effekterna av nätverkandet.

Spelmän till havs och på torra land

PÅ BORDET. Finlands Svenska Spelmansförbund fyller i år 50 år. Organisationssekreterare Pia-Stina Sarin konstaterar att förbundet resten av året ska försöka hålla sig på torra land. Vi får veta vad som är på bordet hos Spelmansförbundet, och vi får också veta vad som döljer sig i skåpen.

Anmälan till Styrelsedagarna 2019 är nu öppen

Den 5–6 oktober är det dags för Styrelsedagarna på G18 i Helsingfors. Helgen kommer att bjuda på fortbildning, information, inspiration och nya kontakter i ditt förtroendeuppdrag. Ta med din styrelse och kom för att delta i en lärorik helg!

DIFF - Ingenjörerna i Finland ny medlem i Studieförbundet

Svenska studieförbundet har antagit DIFF - Ingenjörerna i Finland som ny medlem i samband med vårmötet. Det betyder att Studieförbundet nu samlar 65 förbund och centralorganisationer.

Modig utveckling ger Marthaförbundet titeln Årets förbund

Finlands svenska Marthaförbund har utsetts till Årets förbund. Marthaförbundet har under år 2018 tagit modiga steg för att utveckla organisationen så att struktur, verksamhet och beslutsfattande motsvarar krav och behov i framtidens samhälle.