Ordkonstskola och eftisledare

01.11.2016 kl. 07:44
Bland de projekt som Sydkustens landskapsförbund drivit genom åren har ordkonsten, som idag finns samlad i Ordkonstskolan, hört till de mest uppskattade. Minst lika viktigt är arbetet för god kvalitet inom svensk småbarnsfostran och utbildning. Sydkusten har också ett helhetsansvar och rollen av expertorganisation för eftisverksamheten i Svenskfinland.

Ordkonstskolan ordnar ordverkstäder runtom i landet där barn i lika åldrar får ge utlopp för sin skaparglädje och hitta sitt eget personliga uttryckssätt. Till ordkonsten hör också sommarläger och olika satsningar i form av festivaler, utställningar och temadagar som tangerar berättande och ordkonst.

- Vi hoppas att man i framtiden kan klippa av ordkonstskolan så att den kan fortsätta som en självständig verksamhet, berättar direktör Agneta Eriksson på Sydkustens landskapsförbund.

Sydkusten jobbar för kultur och utbildning på svenska i sina 16 medlemskommuner. En stor del av den ordinarie verksamheten hos Sydkustens landskapsförbund sker på utbildningsområdet. Där arbetar man bland annat med svårigheten att rekrytera svenskspråkiga lärare till huvudstadsregionen. Ett sätt att underlätta mötet mellan lärare och skolor är Sydkustens årliga ”Nylandsturné”. Under denna får lärarstuderande från Vasa bekanta sig med skolorna och möjliga arbetsgivare i södra Finland.

Sydkustens landskapsförbund är organiserat som en förening där kommunerna är medlemmar. Medlemsavgiften bestäms av antalet svenskspråkiga i kommunen.

- Vårt syfte är att stöda kultur och utbildning på svenska i våra medlemskommuner. Vi är alltså en plattform för kommunerna och tar oss an olika projekt eller gör utredningar. När kommunerna tycker att något borde göras kan de vända sig till oss, berättar Agneta.

När det gäller utmaningarna ser Agneta det allmänna samhällsklimatet som oberäkneligt. Och hon märker hur en allt större ovilja att se behovet av det svenska i samhället breder ut sig.

- Vi lever nog i en liten rädsla att man i kommunerna plötsligt ska tycka att man kan spara bort vår verksamhet. Men vi är nyttiga. Vi upprätthåller sådant som ingen annan skulle göra. Bland annat nätverket för eftisar tillsammans med utbildningsstyrelsen, och så ordnar vi fortbildning för eftisledare.

Sydkustens styrelse utses politiskt, utgående från resultaten i kommunalvalet. Huvuddelen av Sydkustens personal finns i kansliet i Helsingfors. Här arbetar 9 personer och därutöver finns ett tiotal timanställda ordkonstledare. Dessutom finns ett kansli i Pargas med två anställda.

- Det här är en lagom stor organisation. Vi brukar ha en utbildnings- och planeringsdag en gång om året då alla kan träffas och kombinera planering med social samvaro, konstaterar Agneta.

Läs mer

Läs mer om Sydkustens landskapsförbund

Årtal

1998 grundades Sydkustens landskapsförbund då Nylands svenska landskapsförbund och Åbolands kulturråd gick samman

2001 började Sydkusten ordna ordkonst- och fantasiläger

Siffror

16 kommuner är medlemmar i Sydkustens landskapsförbund

54921_t.jpg

Ny strategi gör SFV:s verksamhet tydligare

Svenska folkskolans Vänner (SFV) har länge arbetat med att stödja bildningsarbetet bland finlandssvenskarna. Det är en bred och mångfacetterad uppgift och nu förbereds en ny strategi som ska börja gälla 2018.Läs mera »
21.11.2016 kl. 10:41

Vi söker en praktikant

NYHET. Vill du göra din praktik på Svenska studieförbundet och få en unik inblick i den finlandssvenska förbundsvärlden?Läs mera »
21.11.2016 kl. 10:38
54869_t.jpg

Dynamiskt kansli och moderna system hos Finlands Svenska Scouter

För personalen på Finlands Svenska Scouters (FiSSc) kansli är ingen dag den andra lik. Man stödjer medlemskårerna, driver projekt, sköter om fortbildning för ledare och personal samt arbetar tillsammans med förbundets förtroendevalda med verksamheten.Läs mera »
18.11.2016 kl. 07:57
54835_t.jpg

FRK i Åboland behöver fler medlemmar

Röda korset i Finland är ett offentligrättsligt samfund och en av Finlands största medborgarorganisationer. Det senaste året har varit exceptionellt i och med de stora flyktingvågorna och det finns utrymme för fler att engagera sig.Läs mera »
16.11.2016 kl. 13:49
54814_t.jpg

Kurser och information för bättre psykisk hälsa

Ett av Psykosociala förbundets viktigaste verktyg i arbetet med psykisk hälsa och ohälsa är olika former av rehabiliteringskurser. Genom information vill man också sprida kunskap och minska på fördomar.Läs mera »
15.11.2016 kl. 13:05
54662_t.jpg

Samfundet Folkhälsan är kittet

När man hör talas om Folkhälsan tänker man kanske i första hand på olika vårdtjänster och annan serviceproduktion för medborgare i alla åldrar, eller aktiva lokalföreningar och simskolor. Men organisationen är mer omfattande än serviceproduktionen och de ca 100 lokala föreningarna. Bland annat forskning och utveckling står också högt på agendan. I mittpunkten av allt detta finns Samfundet Folkhälsan – kittet som håller ihop verksamheten.Läs mera »
07.11.2016 kl. 07:54
54551_t.jpg

FSS arbetar för jämställdhet

Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) arbetar för att jämställa personer med synnedsättning i kulturellt, socialt och ekonomiskt hänseende. Synskadade har stor nytta av kommunikationsteknologi, men samtidigt är det viktigt att lyfta fram punktskriften, synskadades eget läs- och skriftspråk.Läs mera »
02.11.2016 kl. 09:52
54512_t.jpg

Finländska idrottsrörelsens omorganisation ger FSI utmaningar

Finlands Svenska Idrott FSI är en centralorganisation för idrott och motion på svenska i Finland. Verksamheten når årligen långt över 100 000 personer.Läs mera »
31.10.2016 kl. 10:42