Ny strategi gör SFV:s verksamhet tydligare

21.11.2016 kl. 10:41
Svenska folkskolans Vänner (SFV) har länge arbetat med att stödja bildningsarbetet bland finlandssvenskarna. Det är en bred och mångfacetterad uppgift och nu förbereds en ny strategi som ska börja gälla 2018.

Johan Aura, kanslichef, förklarar vad den nya strategin kommer innebära.

- Vi behöver fundera närmare på vem som är den slutgiltige mottagaren av våra insatser. Fast vi stöder en grupp så är det den enskilde som får stödet till godo. Vi måste veta vad som händer ute i samhället, inte bara tycka och tro, utan vi behöver faktamaterial, analyser och rapporter. Besluten måste fattas utifrån påvisade brister som ska åtgärdas.

SFV finns till för att stödja svenskspråkig bildningshöjande verksamhet, och stöder bland annat skolor, daghem, bibliotek, studerande och annan bildningshöjande verksamhet.

- Vi funderar nu på hur vi på bästa möjliga sätt kan använda de resurser som finns. Det gäller att komma ihåg att vi har ett brett fält. Jag tror inte att allt kan vara lika viktigt, utan det gäller att prioritera och välja var vi ska sätta in våra resurser. Därför behöver vi veta vilka problem, brister och missförhållanden som förekommer så att vi, utgående från vårt syfte, kan prioritera och välja vad vi satsar på först, säger Johan.

I samarbete med tankesmedjan Magma har en diger omvärldsanalys tagits fram. Den fungerar som diskussionsunderlag för den framtida strategin.

- Under nästa strategiperiod ska vi finnas där behoven finns. Vi behöver veta vilka behov inom bildningen som finns i regionerna och sedan fundera över vilka bitar SFV kan ta på sig för att bidra till förbättring, säger Johan.

För föreningar är en nyhet att SFV erbjuder gratis mötesutrymmen i Helsingfors, Vasa och Åbo från och med denna höst.

SFV är organiserat som en moderförening och en understödsförening. Moderföreningen har ca 400 medlemmar och nya medlemmar kallas av styrelsen. Däremot kan vem som helst bli medlem i understödsföreningen. Arrangemanget kom till en gång i tiden för att skydda föreningens tillgångar och det finns ett avtal om förhållandet mellan de två föreningarna.

SFV:s verksamhet står på tre olika ben. För det första delar SFV på traditionellt sätt ut medel till olika ändamål. En nyhet från och med denna höst var att förbund och föreningar har ansökningstid i september. Därutöver har SFV har egen utgivning av publikationer och skrifter. Den tredje benet är verksamheten i regionerna. Man träffar också på SFV i olika evenemang som bokmässan i Helsingfors. SFV delar också ut priser samt arrangerar tävlingar, som de litterära Arvid Mörne- och Solveig von Schoultz-tävlingarna och utdelningen av Caj Ehrstedts sångpris.

Läs mer

Läs mer om SFV på www.sfv.fi.

Årtal

1882 grundades SFV

1922 började SFV ge ut tidskriften Svenskbygden

1971 gjordes senaste stadgeändringen som breddade formuleringen av föreningens mål

2015 bytte SFV:s tidskrift Svenskbygden namn till SFV-magasinet

Siffror

400 medlemmar i moderföreningen

9000 medlemmar i understödsföreningen

2,7 miljoner euro delade SFV ut i bidrag under 2015. Dessutom stöder SFV den svenska bildningshöjande verksamheten via sin egen riktade verksamhet.

Vi söker en praktikant

NYHET. Vill du göra din praktik på Svenska studieförbundet och få en unik inblick i den finlandssvenska förbundsvärlden?Läs mera »
21.11.2016 kl. 10:38
54869_t.jpg

Dynamiskt kansli och moderna system hos Finlands Svenska Scouter

För personalen på Finlands Svenska Scouters (FiSSc) kansli är ingen dag den andra lik. Man stödjer medlemskårerna, driver projekt, sköter om fortbildning för ledare och personal samt arbetar tillsammans med förbundets förtroendevalda med verksamheten.Läs mera »
18.11.2016 kl. 07:57
54835_t.jpg

FRK i Åboland behöver fler medlemmar

Röda korset i Finland är ett offentligrättsligt samfund och en av Finlands största medborgarorganisationer. Det senaste året har varit exceptionellt i och med de stora flyktingvågorna och det finns utrymme för fler att engagera sig.Läs mera »
16.11.2016 kl. 13:49
54814_t.jpg

Kurser och information för bättre psykisk hälsa

Ett av Psykosociala förbundets viktigaste verktyg i arbetet med psykisk hälsa och ohälsa är olika former av rehabiliteringskurser. Genom information vill man också sprida kunskap och minska på fördomar.Läs mera »
15.11.2016 kl. 13:05
54662_t.jpg

Samfundet Folkhälsan är kittet

När man hör talas om Folkhälsan tänker man kanske i första hand på olika vårdtjänster och annan serviceproduktion för medborgare i alla åldrar, eller aktiva lokalföreningar och simskolor. Men organisationen är mer omfattande än serviceproduktionen och de ca 100 lokala föreningarna. Bland annat forskning och utveckling står också högt på agendan. I mittpunkten av allt detta finns Samfundet Folkhälsan – kittet som håller ihop verksamheten.Läs mera »
07.11.2016 kl. 07:54
54551_t.jpg

FSS arbetar för jämställdhet

Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) arbetar för att jämställa personer med synnedsättning i kulturellt, socialt och ekonomiskt hänseende. Synskadade har stor nytta av kommunikationsteknologi, men samtidigt är det viktigt att lyfta fram punktskriften, synskadades eget läs- och skriftspråk.Läs mera »
02.11.2016 kl. 09:52
54529_t.jpg

Ordkonstskola och eftisledare

Bland de projekt som Sydkustens landskapsförbund drivit genom åren har ordkonsten, som idag finns samlad i Ordkonstskolan, hört till de mest uppskattade. Minst lika viktigt är arbetet för god kvalitet inom svensk småbarnsfostran och utbildning. Sydkusten har också ett helhetsansvar och rollen av expertorganisation för eftisverksamheten i Svenskfinland.Läs mera »
01.11.2016 kl. 07:44
54512_t.jpg

Finländska idrottsrörelsens omorganisation ger FSI utmaningar

Finlands Svenska Idrott FSI är en centralorganisation för idrott och motion på svenska i Finland. Verksamheten når årligen långt över 100 000 personer.Läs mera »
31.10.2016 kl. 10:42