FSS arbetar för jämställdhet

02.11.2016 kl. 09:52
Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) arbetar för att jämställa personer med synnedsättning i kulturellt, socialt och ekonomiskt hänseende. Synskadade har stor nytta av kommunikationsteknologi, men samtidigt är det viktigt att lyfta fram punktskriften, synskadades eget läs- och skriftspråk.

Matthias Jakobsson, organisationsledare på förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) berättar att en av de största bitarna fortfarande är att göra olika sorters information tillgänglig för synskadade.

- De tekniska möjligheterna finns, men en stor del av målgruppen hör till den generation som inte har så stor vana vid att använda tekniska hjälpmedel. Medelåldern för nysynskadade är 82 år, säger Matthias.

Dessutom kan punktskriften aldrig ersättas helt. Snarare har punktskriften fått ett nytt uppsving i och med den moderna tekniken. FSS ordnar kurser i punktskrift och ger ut tidningar i punktskrift. FSS arbetar också aktivt för att trygga utgivningen av finlandssvenska dagstidningar som digitala taltidningar.

Precis som för andra motsvarande förbund är intressebevakning också en viktig del av verksamheten inom FSS.

- Intressebevakningen blir allt viktigare. När ekonomin försämras blir det alltid svårare för personer med funktionsnedsättning att få gehör. Samarbete med aktörer som Synskadades förbund, SAMS och Handikappforum är centrala för att få slagkraft i intressebevakningen, konstaterar Matthias.

FSS samarbetar i sakfrågor med det större och huvudsakligen finskspråkiga Näkövammaisten liitto/Synskadades förbund. Den egna personalen består av 13 personer, och i styrelsen sitter åtta personer. Huvudkansliet finns i Helsingfors och kanslier finns också i Åbo, Ekenäs och på Norrvalla. FSS har sju distriktsföreningar och alla dessa har en anställd på deltid.

Rehabiliteringsverksamheten är en viktig del av FSS. Bland annat ordnar man rehabiliteringskurser, ofta i samarbete med FPA.

- Vi gör också hembesök där situationen för personen med synskada kartläggs och vi ser över vilka kurser och tjänster som kan behövas, berättar Matthias.

Till utmaningarna för förbundet hör åldersstrukturen. Det är vanligt att man blir medlem först kring 90 års ålder. En väldigt liten del av medlemmarna är under 30 år och över hälften är mer än 80 år.

- Det är visserligen mycket positivt att fler yngre inte har synskador. Men som organisation har vi en del logistiska utmaningar till exempel då vi ordnar olika evenemang, säger Matthias.

För att bli medlem ska man ha en synskada på minst 50 % eller en synskärpa som är lika med, eller mindre än 0,3. Men också den som inte är synskadad kan vara med i FSS som stödjande medlem.

Läs mer

Läs mer om FSS, punktskrift, och se en video med tips för ledsagning.

Årtal

1946 grundades organisationen

1972 antogs nuvarande namnet Finlands Svenska Synskadade och förkortningen FSS som används än idag.

2008 flyttade Förbundet Finlands Svenska Synskadade till Synvillan, som finns i Arabiastranden. Tidigare låg kansliet på Nylandsgatan i Helsingfors.

Siffror

6 olika tidningar ger Förbundet Finlands Svenska Synskadade ut regelbundet.

56 procent av medlemmarna i Förbundet Finlands Svenska Synskadade är över 80 år.

1000 exemplar är upplagan i tryckt format för tidningen Finlands Synskadade, som utkommer också som taltidning, i punktskrift och på nätet

3000 synskadade personer i finns det i Svenskfinland, och ungefär 50-60000 i hela landet

1030 medlemmar har Förbundet Finlands Svenska Synskadade. De flesta är synskadade, men kan kan också bli stödjande medlem.

54921_t.jpg

Ny strategi gör SFV:s verksamhet tydligare

Svenska folkskolans Vänner (SFV) har länge arbetat med att stödja bildningsarbetet bland finlandssvenskarna. Det är en bred och mångfacetterad uppgift och nu förbereds en ny strategi som ska börja gälla 2018.Läs mera »
21.11.2016 kl. 10:41

Vi söker en praktikant

NYHET. Vill du göra din praktik på Svenska studieförbundet och få en unik inblick i den finlandssvenska förbundsvärlden?Läs mera »
21.11.2016 kl. 10:38
54869_t.jpg

Dynamiskt kansli och moderna system hos Finlands Svenska Scouter

För personalen på Finlands Svenska Scouters (FiSSc) kansli är ingen dag den andra lik. Man stödjer medlemskårerna, driver projekt, sköter om fortbildning för ledare och personal samt arbetar tillsammans med förbundets förtroendevalda med verksamheten.Läs mera »
18.11.2016 kl. 07:57
54835_t.jpg

FRK i Åboland behöver fler medlemmar

Röda korset i Finland är ett offentligrättsligt samfund och en av Finlands största medborgarorganisationer. Det senaste året har varit exceptionellt i och med de stora flyktingvågorna och det finns utrymme för fler att engagera sig.Läs mera »
16.11.2016 kl. 13:49
54814_t.jpg

Kurser och information för bättre psykisk hälsa

Ett av Psykosociala förbundets viktigaste verktyg i arbetet med psykisk hälsa och ohälsa är olika former av rehabiliteringskurser. Genom information vill man också sprida kunskap och minska på fördomar.Läs mera »
15.11.2016 kl. 13:05
54662_t.jpg

Samfundet Folkhälsan är kittet

När man hör talas om Folkhälsan tänker man kanske i första hand på olika vårdtjänster och annan serviceproduktion för medborgare i alla åldrar, eller aktiva lokalföreningar och simskolor. Men organisationen är mer omfattande än serviceproduktionen och de ca 100 lokala föreningarna. Bland annat forskning och utveckling står också högt på agendan. I mittpunkten av allt detta finns Samfundet Folkhälsan – kittet som håller ihop verksamheten.Läs mera »
07.11.2016 kl. 07:54
54529_t.jpg

Ordkonstskola och eftisledare

Bland de projekt som Sydkustens landskapsförbund drivit genom åren har ordkonsten, som idag finns samlad i Ordkonstskolan, hört till de mest uppskattade. Minst lika viktigt är arbetet för god kvalitet inom svensk småbarnsfostran och utbildning. Sydkusten har också ett helhetsansvar och rollen av expertorganisation för eftisverksamheten i Svenskfinland.Läs mera »
01.11.2016 kl. 07:44
54512_t.jpg

Finländska idrottsrörelsens omorganisation ger FSI utmaningar

Finlands Svenska Idrott FSI är en centralorganisation för idrott och motion på svenska i Finland. Verksamheten når årligen långt över 100 000 personer.Läs mera »
31.10.2016 kl. 10:42