Styrelsen beslöt i augusti att ett intressebevakningsutskott tillsätts. Utskottet träffas i regel strax före KANE-mötena och fungerar både som ett stöd för verksamhetsledaren och som det ställe där aktuella frågor tas upp och diskuteras. Utskottet besluter om vilka frågor Studieförbundet ska ta tag i och på vilket sätt. Utskottet är öppet, dvs. intresserade har möjlighet att delta. Sammansättningen kan variera beroende på ärenden. Nästa möte är den 16 november.
KANE, delegationen för medborgarsamhällspolitik, är utgångsläget för utskottsarbetet. Svenska studieförbundet har en plats i KANE i och med att verksamhetsledare Mari Pennanen sitter där. I KANE:s verksamhetsplan beskrivs medborgarsamhället och de mål KANE jobbar med under perioden.
På utskottsmötet diskuterades i vilka olika organ och sammanslutningar det redan finns eller skulle behövas svensk representation. Det finns många förbundsrepresentanter som innehar viktiga poster. Vi kunde tillsammans arbeta för att allt fler ser sitt uppdrag som inte enbart representation för den egna organisationen utan för ett bredare fält. Samtidigt kunde olika personers arbete på olika poster synliggöras och flera kunde stödas i sitt uppdrag genom stöd från andra. Gemensamt kan vi få större tyngd i olika ärenden.
Vidare diskuterades landskapsreformen. Ett konkret förslag var att vi borde kartlägga vilka vi känner på landskapsförbunden som kunde ge oss information i god tid när någon grupp ska tillsättas.
Temat på KANE-mötet, som var den 26 september, var EU:s framtidsdiskussioner och Finlands EU-ordförandeperiod. Utskottet diskuterade temat och även KANE:s mål för regeringsprogrammet: Med regeringsprogrammet mot ett autonomt, livskraftigt och jämlikt civilt samhälle.
Nästa möte för intressebevakningsutskottet är 16.11 kl. 13. Intresserade får gärna anmäla sig i god tid, så får man information om vad som finns på KANE:s agenda före mötet.