Namnbyte för att professionalisera verksamheten

03.09.2021 kl. 10:18
PÅ BORDET. Regnbågsallians Svenskfinland är det nya namnet för organisationen som tidigare hette Regnbågsankan. Verksamhetsledare Ida Boucht påminner om att regnbågspersoner finns överallt och att också förbund bör se till att de känner sig trygga inom verksamheten.
Text: Ida Boucht
Foto: Vanessa Forstén
 

Regnbågsallians Svenskfinland rf verkar i hela Svenskfinland. Vi finns till för alla som tillhör en sexuell minoritet eller könsminoritet eller är intresserade av frågor som berör sexuella minoriteter eller könsminoriteter. Vi finns också till för dem som inte vill definiera sig själva. Vi erbjuder stöd, sammanhang, kultur i form av evenemang och gruppverksamhet och svarar som sakkunniga på frågor angående sexuell läggning och könsidentitet. Vi erbjuder även olika skräddarsydda utbildningspaket till skolor, förbund och företag. Vi nätverkar också med olika föreningar och förbund inom Svenskfinland. Regnbågsankan är den enda svenskspråkiga föreningen för HBTQI+-personer på fastlandet i Finland och har en viktig roll i att försvara och främja regnbågspersoners rättigheter.

I augusti hade vi ett extrainsatt årsmöte där det med klar majoritet röstades för en stadgeändring i frågan om ett namnbyte för föreningen. Ett namnförslag som kom från medlemmar fick hela 99 procents röstmajoritet och Regnbågsankan blev Regnbågsallians Svenskfinland rf. Vi ser fram emot en ny era där vi når en ny professionell nivå och ser namnbytet som ett steg i rätt riktning.

De senaste åren har varit väldigt utmanande för Regnbågsankan. Vi, liksom många andra föreningar, har fått tänka om hela vår verksamhet på grund av den rådande coronapandemin. Samtidigt som vår verksamhet behövs mer än någonsin, har bidragen blivit mindre. Trots en aktiv styrelse och verksamhetsledare kämpar vi för att hålla oss flytande.

I en undersökning från Seta från år 2020 mår regnbågsunga sämre än någonsin, och det har bara blivit värre på grund av coronapandemin. Vi har ett ansvar som förening att påverka, se till att det finns stöd, verksamhet och tryggare rum överallt i vårt samhälle. Nu om någonsin är det viktigt att vi små förbund och föreningar stöder varandra. Nu om någonsin är det viktigt att alla föreningar ser över hur de kan påverka att regnbågspersoner har det bättre i vårt samhälle.

Just nu har medborgarinitiativet ”ehjänä syntynyt” (direkt översatt, född hel), om att förbjuda försök till förändring av sexuell läggning eller könsidentitet, fått stor synlighet i sociala medier. Initiativet går ut på att kriminalisera omvandlingsterapier, vars syfte är att ”konvertera” sexuella- och könsminoriteter. Med andra ord betyder en omvandlingsterapi att en hbtiq+-person ”görs” heterosexuell eller ciskönad. Omvandlingsterapi bryter mot FN:s mänskliga rättigheter. Hittills har 50 000 personer skrivit under initiativet, vilket betyder att detta initiativ kommer gå vidare till riksdagen. Än är det inte för sent att skriva under det.

I april fick medborgarinitiativet ”Rätt att vara” stor synlighet. Under två dagar hade över 50 000 personer undertecknat initiativet. Initiativet går ut på att försöka förändra den translagstiftning vi just nu har i Finland. Den nuvarande lagen kränker transpersoners rättigheter och bryter även mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter. Initiativet kommer att diskuteras i riksdagen i höst. Vi som förening är trötta på att transpersoners rättigheter fortfarande dagligen kränks i vårt samhälle och kräver en förändring.

Även om vårt samhälle går framåt, måste en förändring ske snabbare. Det är viktigt att alla organisationer och föreningar ser över sin verksamhet och sina mål och beaktar regnbågspersoners rättigheter i sitt dagliga arbete. Det krävs mer utbildning om mänskliga rättigheter och HBTQI+-kunskap inom alla instanser. Det är allas vår uppgift att se till att regnbågspersoner känner sig trygga såväl hemma, på arbetsplatsen, inom undervisningen och på sin fritid. Kom ihåg att regnbågspersoner finns överallt och i alla åldrar.

Vad kan ditt förbund eller din förening göra för att vara trygg för anställda, unga och äldre som tillhör en sexuell minoritet eller har en icke normativ könsidentitet? Hur jobbar ni kring regnbågsfrågor; är det en del av er verksamhet eller är det något ni endast tänker på under Pride och sedan glömmer bort? 

Ida Boucht jobbar som verksamhetsledare på Regnbågsallians Svenskfinland.

Läs också

På bordet: Det gäller vår framtid, av Christel Björkstrand

På bordet: Varför behövs god förvaltning i föreningar? av Kari Huhtala

79182_t.jpg

Digitala verktyg ger nya möjligheter

PÅ BORDET. Då vissa svänger sig med de nya digitala verktygen med vänster hand känns det för andra som ett stort svart hål man förväntas hoppa in i. Ira Vaskola skriver om hur de på Tekniska Föreningen i Finland tänker kring inkluderande verksamhet efter pandemin. Läs mera »
05.10.2021 kl. 08:30
78793_t.jpg

Du får gilla jobbet eller att ta ansvar för ditt eget arbetsvälmående

INGÅNGEN. En solig höstdag i skogen springer jag sist i raden efter ett gäng sportklädda, glada förbundsanställda längs stigen. I en glänta bredvid en sjö stannar vi, pulsen lugnar ner sig och utsikten över vattnet är avslappnande. Medan jag njuter så smyger sig ändå en liten fråga in i medvetandet: får jag ha det så här bra mitt under en arbetsdag?Läs mera »
06.09.2021 kl. 14:50
78409_t.jpg

Rutiner och struktur som stöd för verksamheten

INGÅNGEN. Under sommaren har nyheter om när det gått fel i en organisation gjort många upprörda. Vi är säkert många som reflekterar över vilka eventuella brister i de administrativa kontrollrutinerna som kanske finns i den egna organisationen. Alla har vi rutiner att förbättra och utveckla. Vi bör ändå minnas att det oftast går rätt till.Läs mera »
09.08.2021 kl. 08:58
77983_t.jpg

Det gäller vår framtid

PÅ BORDET. Sydkustens landskapsförbund arbetar för att främja utbildning och kultur på svenska. Konkret handlar det om att påverka, utbilda, samarbeta och lyfta upp frågor till diskussion, skriver direktör Christel Björkstrand.Läs mera »
01.06.2021 kl. 14:45
77952_t.jpg

Att få som man vill som förbund

INGÅNGEN. Intressebevakning och påverkansarbete är väsentliga delar av verksamheten för många förbund. I kommunvalvalstider har vi sett flera fina satsningar där förbunden både fått synlighet och tydligt lyft fram sina frågor. Leder det till resultat? Det får vi troligen veta först efter flera år.Läs mera »
01.06.2021 kl. 08:13
77553_t.jpg

Varför behövs god förvaltning i föreningar?

PÅ BORDET. En positiv aspekt av pandemin är att vi har varit tvungna att ta ett digisprång och utvärdera vår verksamhet ur en ny synvinkel. Det gäller våra styrelser, fullmäktige och alla som jobbar med förvaltningsfrågor. Nu är det dags att tala om god förvaltning, skriver Kari Huhtala på Finlands Svenska Andelsförbund.Läs mera »
06.05.2021 kl. 07:48
77538_t.jpg

Viktigt att få träffas

INGÅNGEN. Vi läser idag rubriken på ett annat sätt än före corona-pandemin. Fysiska möten känns avlägsna och är något vi ser fram emot. Men även digitala möten fungerar när det gäller de finlandssvenska förbunden. Vi behöver prata, diskutera, lyssna och dela tankar med varandra och Förbundsarenans nätverk erbjuder denna möjlighet.Läs mera »
05.05.2021 kl. 12:22
77203_t.jpg

Borde förbunden bli argare?

INGÅNGEN. Ilska är en stark och effektiv faktor när det kommer till förändringar. Personer som blir arga har en orsak att engagera sig. Borde de finlandssvenska förbunden göra sina medlemmar argare? Är ilska en underutnyttjad naturkraft i Svenskfinland?Läs mera »
06.04.2021 kl. 15:23