Att vara förbundsordförande

16.11.2017 kl. 09:18
I SOFFAN: Hur är det att vara ordförande för ett finlandssvenskt förbund? Vi frågade några ordföranden om plus och minus med uppdraget.

Text och foto: Mari Pennanen 

”Ett stort plus med att vara ordförande är att man har ett stort kontaktnät. Jag upplever att jag vidgat mina vyer väldigt mycket under de här två åren som ordförande för Finlands Svenska Spelmansförbund. Själva ordförandeskapet är en ständig utmaning i att balansera olika områden, men det ser jag som ett plus. Ett minus är att vi inom förbundet är så utspridda, den geografiska aspekten gör att det blir dyrt rent ekonomiskt sett att driva verksamheten. Det är viktigt att styrelsen faktiskt träffas, den sociala biten är väldigt viktig. Spelmän är trevliga att ha att göra med och samvaron med spelmän ger väldigt mycket. På våra styrelsemöten så gör vi först det som ska göras, men så fort vi avslutar mötet är den första fiolen framme.” 

Åsa Lillhannus, ordförande för Finlands Svenska Spelmansförbund, om att vara ordförande för ett förbund i Svenskfinland. 

”Jag har arbetat som specialklasslärare i 25 år och då jobbat med människor som av olika orsaker haft det kämpigt i livet. När jag blev pensionär kom jag via omvägar in i Psykosociala förbundets verksamhet. Det är ett jobbigt område, men ack så viktigt att jobba för människor med psykisk ohälsa. Det är viktigt att vi har ett gemensamt språk och att vi kan finnas till och verka på svenska. Som ordförande är man ibland ensam med ansvaret och det är mycket att fundera på så man kan ställa de rätta frågorna. Det bästa är när jag får höra positiv feedback, att människor är nöjda med något vi gjort, och det är roligt när någon berömmer våra anställda. Vi får mycket positiv respons för vår tidning och för att vi till exempel genom insändare i dagstidningarna tar upp olika aspekter på psykisk hälsa.” 

Christer Rönnlund, ordförande för Psykosociala förbundet, om att vara ordförande för ett förbund i Svenskfinland. 

”Mitt hjärta slår för rörelsen. Uf-förelsen gav mig mycket i unga år, nu vill jag ge tillbaka. Min ambition är att göra något för den rörelse jag vuxit upp med. Som ordförande ska man akta sig, man riskerar att säga något som gör att man stöter sig med andra. Som ordförande får du inte vara en person som tar på näsan, det kan komma ganska klara åsikter emot en ibland. Jag har lärt mig att en del av det som sägs i stridens hetta ska man ta med en nypa salt, men ofta finns det en grund för kritiken och det gäller att se vad kritiken grundar sig på. Så gäller det att ta det lugnt, fundera och bättra sig. Paniklösningar brukar sällan vara bra. Vi har ändå väldigt många medlemmar och föreningar inom FSU och det skulle ju vara otroligt om alla var av samma åsikt.” 

Niclas Sandnabba, ordförande för Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, om att vara ordförande för ett förbund i Svenskfinland. 

89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
19.04.2024 kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29