Min tid i förbundsvärlden

04.12.2017 kl. 10:12
PÅ TAPETEN: Innan sin praktik på Svenska studieförbundet visste Miina Söderholm väldigt lite om förbund i Svenskfinland. Nu efter tre månader som praktikant i kärnan av förbundsvärlden har hon en helt ny uppfattning om de finlandssvenska förbunden.

Text och foto: Miina Söderholm

(På bilden ovan: Anna-Emilie Lindberg, Miina Söderholm, Mari Pennanen och Pernilla Lindroos) 

Då jag på olika evenemang under denna höst fått frågan om vad jag studerar, har människor ofta blivit överraskade av mitt svar, ”folkrätt”. Jag sökte praktikplatsen på Studieförbundet för att testa på något helt annat och för att lära mig nya saker, och det är precis vad jag fått göra. Allt har varit väldigt nytt för mig men samtidigt också roligt och lärorikt.   

Att jobba inom tredje sektorn är annorlunda, det har både sina bra och dåliga sidor. Det kan tidvis vara stressigt då verksamheten ekonomiskt till stor del är beroende av bidrag och stöd från andra, vilket betyder att det alltid finns en liten osäkerhet med i bilden. Men samtidigt skapar detta också en viss samhörighet, de flesta förbund är i samma båt. Och tack vare bland annat Studieförbundets verksamhet kommer dessa förbund allt mera i kontakt med varandra.

Jag har under dessa tre månader som praktikant på Studieförbundet hunnit vara med om mycket. Redan under min första vecka deltog jag tillsammans med verksamhetsledare Mari Pennanen på Delegationen för medborgarsamhällspolitiks möte (KANE), som Studieförbundet stod värd för. Det var minst sagt en spännande start på min praktik här. Utöver detta har det nästan varje vecka varit något intressant evenemang, allt från olika seminarier till nätverksträffar och synlighetsgrupper. Ingen dag var den andra lik. Arbetsuppgifterna var varierande och spännande vilket gjorde att arbetet aldrig kändes tråkigt eller enformigt.

Jag har alltid ansett att det är viktigt att vi i Svenskfinland håller ihop. Vi är en minoritet och för att synas måste vi samarbeta. Även fast jag varit av denna åsikt redan länge har jag aldrig tänkt på det desto mer, aldrig funderat på vad det i praktiken innebär. I och med denna praktik har jag en helt ny syn på Svenskfinland och mera kunskap om hur samarbetet i praktiken sker. Att konstatera att samarbete krävs är lätt, men att sedan i praktiken förverkliga det är mycket svårare.

Jag tror att det är oerhört viktigt att brinna för sitt arbete för att kunna prestera, oavsett bransch eller yrke. Jag har tidigare jobbat med väldigt olika saker, och alltid haft nöjet att jobba med människor som tycker om sitt jobb, och denna praktik var inget undantag. Det har verkligen varit roligt att få jobba tillsammans med veksamhetsledare Mari. Jag har lärt mig massor av henne och varje dag har det känts roligt att komma till jobbet. Speciellt inom tredje sektorn tror jag att det är extra viktigt att ha ett stort intresse för det man gör. Jag har träffar flera anställda inom Studieförbundets medlemsförbund under denna höst och kan konstatera att intresset finns, människor är engagerade i sitt arbete och genuint intresserade av att utvecklas.  

Efter tre månader på studieförbundet har jag en helt ny respekt för tredje sektorn. Arbetet förbunden gör är oerhört viktigt och det har varit inspirerande och motiverande att få jobba tillsammans med människor som brinner för sitt arbete, och det är något jag strävar efter att också göra i framtiden.

Miina Söderholm har varit praktikant på Svenska studieförbundet under hösten 2017. 

64564_t.jpg

Både yrkes- och hobbyodlare i Trädgårdsförbundet

Svenska Trädgårdsförbundet lyfter fram trädgårdskulturen i Finland. I juli bjuder de tillsammans med Puutarhaliitto in till Öppna trädgårdar, ett populärt evenemang då även du kan kika in i spännande trädgårdar.Läs mera »
26.06.2018 kl. 12:05
64563_t.jpg

Grifi vill höja profilen i Svenskfinland

Finlands Svenska Gröna blev medlem i Svenska studieförbundet i våras. Den riksomfattande föreningen vill ha insikter om vad som diskuteras inom finlandssvenska förbund och föreningar.Läs mera »
26.06.2018 kl. 10:45
63915_t.jpg

Varför är ni med i Studieförbundet?

I SOFFAN. Vi frågade tre förbundsrepresentanter hur just deras förbund har nytta av att vara med - läs deras tankar om Studieförbundets betydelse. Läs mera »
09.05.2018 kl. 13:25
63850_t.jpg

Info och stöd åt hbtqia-personer

PÅ TAPETEN. Studieförbundets nya medlem Regnbågsankan vill skapa ett jämlikt samhälle för alla och erbjuda stöd åt personer som bryter mot normer. Läs mera »
09.05.2018 kl. 10:01
63035_t.jpg

Hur leder man ett förbund?

PÅ TAPETEN. Tre erfarna ledare delade under Ordföranderundan med sig av erfarenheter gällande ledarskap: Agneta Eriksson, Jan-Erik Stenman och Anna Bertills. Vi lyfter fram de bästa bitarna.Läs mera »
20.03.2018 kl. 10:45
62745_t.jpg

Gratis programvaror åt förbund når allt fler

PÅ TAPETEN: Är ditt förbund redan registrerat i TechSoup? Visste du att alla ideella föreningar och stiftelser, alltså också ditt förbund, kan få nästan gratis programvaror via sidan? Läs mera »
06.03.2018 kl. 09:44
62744_t.jpg

Även förbund kan ha civiltjänstgörare

PÅ TAPETEN. Har ditt förbund någon gång funderat på att fungera som civiltjänstgöringsplats, men inte vetat hur man skall gå till väga? Processen kan verka krånglig, men är egentligen relativt lätt. Läs mera »
06.03.2018 kl. 09:23
62370_t.jpg

Hur tackar förbunden sina aktiva?

I SOFFAN: Alla mår bra av att få ett tack. I förbundsvärlden finns det både förtroendevalda, aktiva, anställda och samarbetsparter som behöver få ett tack. Vi har frågat några ordförande hur de inom sitt förbund brukar tacka.Läs mera »
13.02.2018 kl. 09:48