Varför är ni med i Studieförbundet?

09.05.2018 kl. 13:25
I SOFFAN. Vi frågade tre förbundsrepresentanter hur just deras förbund har nytta av att vara med - läs deras tankar om Studieförbundets betydelse.

Text: Laura Oksanen

Foto: Joanna Lindén-Montes

"Både jag och min kollega Johanni Larjanko deltar aktivt i nätverksträffarna, han i informatörsgruppen och jag i verksamhetsledargruppen. Jag tycker det är ett konkret och bra forum där man kan ta upp olika saker man vill diskutera. Dessutom är det är ett utmärkt sätt att träffa andra och utbyta erfarenheter. 

Studieförbundet är en sammanbindande länk mellan de nationella förbunden. Det lätt att träffas och hitta nya samarbetspartners utan att man själv behöver vara väldigt aktiv eftersom Studieförbundet erbjuder forum och platser för förbunden att träffas. 

För oss är Studieförbundet också en viktig samarbetspartner inom kompetensutveckling och jag tycker det har fungerat bra."

Henrika Nordin (bilden ovan) är verksamhetsledare på Bildningsalliansen, som är den nationella samarbetsorganisationen för fri bildning i Svenskfinland.

"Det som mest gynnar vårt förbund är nätverken och utbildningarna som Studieförbundet ordnar, det är kul att få träffa människor från olika slags förbund och organisationer för att utbyta idéer och tankar. 

Det är en stor tillgång till de finlandssvenska förbunden att utbildningarna för anställda koordineras av en instans, så att alla förbund inte behöver ordna egna. Det här hjälper vårt förbund att i stället sätta mer resurser på vår egen verksamhet." 

Matilda Hemnell arbetar som informatör för FDUV, som är intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland. FDUV arbetar för frihet, delaktighet, utveckling och valmöjligheter för alla – också för dem som behöver stöd i vardagen. 

"Studieförbundet bidrar med nya intryck och inspiration, vilket gör det lättare att tänka utanför de gamla vanliga tankebanorna och istället komma på nya lösningar till saker och ting.  

Jag tycker också att Studieförbundets nyhetsbrev är en väldigt bra sammanställning på vad som händer i Svenskfinland och det hjälper vårt förbund att hålla koll på allt.  

Dessutom får vi på FSS nya kontakter till anställda inom olika förbund via Studieförbundet. Vi får veta vad de håller på med och kan få hjälp och stöd av dem om det behövs." 

Malin Lindholm är förbundssekreterare på Finlands Svenska Skolungdomsförbund, som fungerar som svenskspråkiga elevers och studerandes intressebevakare i Finland. 

Läs också

Svenska studieförbundet - i medborgarsamhällets mitt eller marginal?

88901_t.jpg

Medlemsavgifter som inkomstkälla

ARTIKEL. Medlemsavgifter är en viktig inkomstkälla för många organisationer och föreningar i civilsamhället. Här har vi samlat länkar och information om medlemsavgifter.Läs mera »
idag kl. 14:21
88897_t.jpg

Tänk bredare kring evenemang och försäljning

ARTIKEL. Att arrangera evenemang kan vara ett bra sätt för organisationer att inte bara engagera sin publik utan även generera intäkter. Här är några nyttiga tips och resurser för att göra evenemang både minnesvärda och lönsamma.Läs mera »
22.04.2024 kl. 12:29
89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
19.04.2024 kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39