Både yrkes- och hobbyodlare i Trädgårdsförbundet

26.06.2018 kl. 12:05
Svenska Trädgårdsförbundet lyfter fram trädgårdskulturen i Finland. I juli bjuder de tillsammans med Puutarhaliitto in till Öppna trädgårdar, ett populärt evenemang då även du kan kika in i spännande trädgårdar.

Text: Mari Pennanen

- Min föregångare som arbetade här i nästan trettio år sade att det bästa med jobbet är att människorna är så trevliga, och så är det, säger Heidi Wirtanen, verksamhetsledare på Svenska Trädgårdsförbundet.

Efter nästan två år har hon lärt känna styrelsen och de nio medlemsföreningarna bra. En del av föreningarna är för yrkesodlare och en del för hobbyodlare. Det betyder också att verksamheten riktar sig till båda grupperna. Det totala medlemsantalet är nästan 2000.

- Svenska Trädgårdsförbundets syfte är att övervaka svenskspråkiga odlarens intressen och främja trädgårdsnäringen i Finland, berättar Heidi.

Trädgårdsförbundet ordnar kurser, resor och driver olika projekt. Trädgårdsförbundet ger också ut tidningen Trädgårdsnytt som utkommer med tolv nummer varje år.

- Det är en 72 år gammal tidskrift och att vara redaktör för den är en stor del av mitt arbete, säger Heidi.

Speciellt för tidskriften är att det finns två redaktionsråd, ett för yrkesodlarna och ett för hobbysidan. Tidningen innehåller artiklar för båda grupperna av läsare, och de flesta artiklarna är ju intressanta för båda.

Heidi gör också en del översättningar, då Svenska Trädgårdsförbundet samarbetar nära med flera finska organisationer inom branschen. Ett konkret samarbete är kring evenemanget Öppna Trädgårdar, Avoimet Puutarhat, som listar trädgårdar vem som helst kan besöka den 1 juli.

Heidi är utbildad trädgårdsagronom och tradenom och har själv ett stort intresse för trädgårdar, även om hon erkänner att hennes egen trädgård inte alltid får den omvårdnad den skulle behöva.

- Tiden räcker inte till, du vet skomakarens barn... skrattar Heidi.

 

Läs också

Våren 2018 blev också Regnbågsankan och Finlands Svenska Gröna medlemmar i Svenska studieförbundet.

 

85326_t.jpg

Publicitet utöver det vanliga under hösten

BLOGG. I juli började Cecilia Huhtala officiellt som förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Förbundslivet tog henne med storm och hösten blev i stort sett väldigt lyckad. Läs mera »
01.03.2023 kl. 07:50
85155_t.jpg

Förbundsarenan koordinerar biljetter till seminarium om stordonationer

NYHET. Ett seminarium om stordonatorer och de stora sedlarnas effekter ordnas i Helsingfors den 8 maj. Förbundsarenan koordinerar biljettinköp för medlemsförbunden.Läs mera »
15.02.2023 kl. 14:58
85144_t.jpg

Testamentsdonationer – alltid välkomna, alltid utmanande?

ARTIKEL. Testamentsdonationer utgör en viktig del av finansieringen för många organisationer i tredje sektorn. Samtidigt upplever många organisationer det som utmanande att informera om att de tar emot donationer via testamenten. Så hur gör man?Läs mera »
15.02.2023 kl. 11:20
84942_t.jpg

Inkluderande kommunikation

BLOGG. Inkluderande kommunikation är ett aktuellt tema inom organisationsvärlden. Är vår nuvarande kommunikation inkluderande och vad kan vi göra annorlunda? Tarja Krum på Finlands Svenska Idrott delar med sig av sin kunskap och erfarenhet kring temat.Läs mera »
01.02.2023 kl. 16:26
84780_t.jpg

Dags att nominera till Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2023 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2023 kl. 12:39
84930_t.jpg

Malin Lindholm fortsätter som viceordförande

NYHET. Förbundsarenans styrelse för år 2023 har konstituerat sig. Malin Lindholm fortsätter som vice ordförande och styrelsen ser fram emot ett bra verksamhetsår. Läs mera »
01.02.2023 kl. 09:35
84925_t.jpg

6 tips för att dra in pengar till verksamheten

ARTIKEL. Finns det enkla sätt att få in pengar till förbunds verksamheter? Svaret är troligen nej. Enkelt är det inte, men det kan vara roligt och givande att testa nya sätt att finansiera verksamheten. Ta del av konkreta tips på pengainsamling. Läs mera »
31.01.2023 kl. 15:36
84889_t.jpg

Nu åker de första på kurs till Italien

NYHET. I slutet av februari åker fyra förbundsanställda på kurs till Sicilien för att i fem dagar fördjupa sig i temat teambuilding. Under våren deltar totalt 18 personer i kurser runt om i Europa via Förbundsarenans mobilitetsprojekt.Läs mera »
30.01.2023 kl. 11:18