Ett mångkulturellt Svenskfinland skapas tillsammans

04.02.2019 kl. 09:24
PÅ BORDET. Integration är ett ytterst aktuellt tema hos Bildningsalliansen. Henrika Nordin anser att Svenskfinland borde ha alla förutsättningar att skapa en miljö som är inkluderande med hjälp av fria bildningen och tredje sektorn.

Text: Henrika Nordin

I mitten av januari kom riksdagens revisionsutskott ut med ett betänkande som tog upp konkreta förslag på hur man kunde förbättra integrationspolitiken och integreringen av invandrare. Revisionsutskottet ansåg bland annat att integrationsprocessen tar för lång tid och att det är för få som uppnår tillräckligt goda språkkunskaper (svenska eller finska) under integrationstiden. I betänkandets sista förslag förutsätter riksdagen att regeringen ska se till att tredje sektorn och den fria bildningen tar över en större del av integreringen. Dessutom önskas det att man ser över arbetsfördelningen mellan myndighet och tredje sektorn.

Fria bildningen har redan under flera årtionden tagit ansvar för integrering och inklusion av invandrare, bland annat genom att ordna integrationsutbildning och olika språkkurser för nyanlända. Under den stora asylsökandevågen 2015 var de flesta av våra medlemmar snabba och flexibla att ordna språkundervisning och övrig aktiverande verksamhet för dem som flytt från sina hemländer. Medborgarsamhället var också aktivt och ordnade med olika frivilliga insatser, allt från insamling av vinterkläder till stickcaféer och idrottsaktiviteter. Jag tror att de här insatserna har haft betydelse och att revisionsutskottet nu vill se att fri bildningen och tredje sektorn får en större roll i integrationsarbetet.

Fortfarande verkar det som om den allmänna inställningen till integration är att det ska ske snabbt och effektivt. Det betyder att endera svenska eller finska ska behärskas efter att den nyanlända har gått igenom sin integrationsutbildning. Integrationen fullföljs sedan med att den nyanlända fortsätter inom någon annan utbildningsform eller går in i arbetslivet. Jag förstår att det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är önskvärt och svarar mot det effektivitetstänk som riksdag och myndigheter gärna önskar se. Det att man har ett jobb betyder inte direkt att man är integrerad i arbetsgemenskapen eller i samhället överlag.

Inom medborgarsamhället och den fria bildningen finns det en tradition av att möta människan och se hen som en resurs. Det är en mänsklig rättighet att få känna sig delaktig och respekterad i ett samhälle. Problem uppstår då en nation och dess olika organiserade system och strukturer medvetet eller omedvetet sätter hinder för olika grupper att ingå i samhället. Jag hoppas att vi i Svenskfinland kan jobba för att det inte uppstår hinder som gör att nyanlända känner att det inte kan bli inkluderade i vår finlandssvenska gemenskap.

På De finlandssvenska integrationsdagarna diskuterades betydelsen av tvåvägsintegration. Tvåvägsintegration förutsätter dialog och öppenhet från båda parter. Deltagarna ansåg att det behöver jobbas på attityder och skapandet av arenor för mänskliga möten, där vi kan utbyta kunskap och skapa sociala kontakter. Då vi är tillsammans finns det åtminstone förutsättningar för en bättre förståelse för varandras likheter och olikheter.

Svenskfinland har ett aktivt föreningsliv och medborgarsamhällets betydelse för en minoritet är speciellt viktig. Därför känns det naturligt att det inom den här sektorn finns möjlighet att skapa arenor för tvåvägsintegration. Kultur, idrott och olika former av aktiverande verksamhet är verksamhet som finns i alla kulturer och kan fungera som en lågtröskelmodell för att komma in i den finlandssvenska gemenskapen.

Att inkludera invandrare i vår verksamhet ger dem nätverk och verktyg att påverka sina liv och sitt närsamhälle. På samma gång berikar invandrare vår kultur. Förutom vissa områden i Österbotten är till exempel våra finlandssvenska skolor fortfarande rätt homogena ifråga om elevers kulturella bakgrund. Våra barn och ungdomar behöver komma i kontakt med personer från andra kulturer för det skapar förståelse och ökar kulturkännedom samt främjar ett anti-rasistiskt tankesätt.

Jag ser också att samarbete mellan fria bildningen och förbunden är ett bra sätt att presentera medborgarsamhället för de nyanlända. Nästan alla aktörer inom fria bildning i Svenskfinland har någon form av verksamhet för nyanlända och invandrare. Via den verksamheten kan man lätt ta in det lokala föreningslivet och visa på de resurser och möjligheter som finns inom medborgarsamhället.

De finlandssvenska integrationsdagarna önskade en värdediskussion om hur vi vill att ett mångkulturellt Finland ska se ut. Det skulle vara fint om vi inom Svenskfinland och inom den fria bildningen och tredje sektorn skulle vara först ute med den diskussionen. Den diskussionen skulle förstås föras tillsammans med nyanlända och invandrare.

Henrika Nordin är verksamhetsledare på Bildningsalliansen som är en tak- och intressebevakningsorganisation för fritt bildningsarbete i Svenskfinland. Henrika brinner för livslångt lärande och tror på människans förmåga att utvecklas och växa i både tanke och handling. Hon vill jobba för ett mångkulturellt Finland där samhällets mångfald ses som en rikedom.
82025_t.jpg

Länkar i kedjan

BLOGG. Vi lever alla i bubblor, såväl privat som i arbetslivet. De senaste tjugo åren har dessa bubblor byggts ut med hjälp av olika sociala medier. Vi kan med rätta tala om utvecklingen som före och efter Facebook. Jo, du läste rätt. Även Facebook kommer att förlora sin position förr eller senare. Vad kommer istället? Det undrar Johanni Larjanko koordinator på Bildningsalliansen.Läs mera »
03.05.2022 kl. 10:36
81026_t.jpg

Väss din digitala kompetens

ARTIKEL. Hur håller man sig uppdaterad inom det digitala och utvecklar sina digitala kunskaper? Här kommer tips på hur man kan tänka kring digital kompetens och hur man utvecklar sina digitala kunskaper.Läs mera »
28.02.2022 kl. 17:43
72967_t.jpg

Webbinarium: kom igång med digitala möten

I nuvarande läge är digitala möten inte bara ett alternativ utan ett måste för de flesta förbunden. I april ordnas därmed webbinarier kring hur hålla möten, dela filer och arbeta tillsammans med andra på distans.Läs mera »
27.03.2020 kl. 13:34
71957_t.jpg

Förbundens roll som kompetenshöjare

ARTIKEL. För många är det en självklarhet att personer som deltar i förbundens verksamhet utvecklar sitt kunnande på olika områden. Idag kan det vara viktigt att få sitt kunnande identifierat och erkänt, eftersom det kan ha betydelse då man studerar vidare eller då man söker arbete.Läs mera »
31.01.2020 kl. 12:12
63915_t.jpg

Varför är ni med i Studieförbundet?

I SOFFAN. Vi frågade tre förbundsrepresentanter hur just deras förbund har nytta av att vara med - läs deras tankar om Studieförbundets betydelse. Läs mera »
09.05.2018 kl. 13:25
56321_t.jpg

Bildningsalliansen samlar berättelser om finlandssvenska kvinnor

Den fria bildningen handlar om livslångt lärande – att fortsätta utvecklas, lära sig nya saker och vidga sina horisonter också efter en traditionell examen. Fri bildning tar sig ofta formen av längre eller kortare utbildningar och kurser, studiecirklar, föreläsningar och aktiviteter.Läs mera »
02.02.2017 kl. 10:31