Linnéa Henriksson vald till ordförande för Förbundsarenan 2024

20.11.2023 kl. 15:01
NYHET. Förbundsarenan sammanför och stöder de finlandssvenska förbunden. Nyvalda ordförande Linnéa Henriksson lyfter fram betydelsen av Förbundsarenan som en viktig del i strukturerna som upprätthåller Svenskfinland.

- Jag är mycket intresserad av Svenskfinlands framtid och Förbundsarenan är en del av den framtiden. Världen blir allt med professionaliserad och det ställs högre krav på förbund och föreningar. Förbundsarenan behövs som stöd för förbunden och är också en central del av strukturerna som upprätthåller det svenska i Finland, säger Linnéa Henriksson. 

Jag är mycket intresserad av Svenskfinlands framtid och Förbundsarenan är en del av den framtiden.

Linnéa Henrikson tar över efter Folkhälsans förbunds förbundsdirektör Viveca Hagmark som varit ordförande åren 2021–2023. Under Viveca Hagmarks ledning har Förbundsarenans verksamhet växt kraftigt och Linnéa Henriksson ser fram emot att leda Förbundsarenan. Som tidigare förbundsaktiv och förtroendevald inom Svenska kulturfonden har hon en hel del tyst kunskap om förbunden och deras omständigheter. 

En aspekt hon funderat kring är digitaliseringen och den brytningstid vi nu står inför då också det digitala samhällets avigsidor diskuteras bredare. 

Jag tror att den digitala pendeln kommer att svänga och att det ansiktslösa får ge vika. Då är det viktigt att civilsamhället är i framkant

- Med större digital mognad kanske vi småningom lär oss vilka digitala lösningar som utgör goda redskap och var det digitala snarare ger oss historielöshet och ansiktslöshet. Jag tror att den digitala pendeln kommer att svänga och att det ansiktslösa får ge vika. Då är det viktigt att civilsamhället är i framkant och också här kan Förbundsarenan stöda förbunden, säger Henriksson. 

Förbundsarenan är en arena för samverkan. Förbundsarenans medlemmar är 68 finlandssvenska förbund och centralorganisationer som tillsammans representerar över en miljon personer. Förbundsarenan stärker förutsättningarna för förbunden att utvecklas och verka enligt sina egna syften och svara mot aktuella behov.  

Övriga i styrelsen år 2024 är Andrea Hynynen (Finlands Svenska Scouter), Malin von Koskull (Folkhälsans förbund), Emelie Möllerström (SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder), Petra Nummelin (Psykosociala förbundet), Otto Simosas (Finlands Svenska Idrott) och Mia Wikström (SLC). Ersättare är Patricia Wessman (FDUV) och Bettina Lindfors (Svenska Lantbrukssällskapens Förbund).  

 

Linnéa Henriksson 

  • Född 1977, gift, tre barn 
  • Bosatt i Ekenäs, uppvuxen i Pargas, sommarstuga i Kronoby och jobbar i Åbo. 
  • PD, universitetslektor vid Åbo Akademi 
  • Forskar i kommuner, särskilt relationen mellan politik och förvaltning, men också i minoritetsförvaltning och bostadspolitik 
  • Kommunalpolitiska uppdrag under 20 år 
  • Medlem i Svenska Kulturfondens olika organ 2008–2019 
  • Kortare och längre erfarenhet av förbunden Svensk Ungdom (förbundssekreterare 1997–2000) och FDUV 
  • Föreningsaktiv sedan 1994, flera olika föreningar 
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88823_t.jpg

Nadina Vihinen är Förbundsarenans nya verksamhetskoordinator

NYHET. Nätverksträffar, projekt, kommunikation och verksamhetsutveckling. Det kommer Nadina Vihinen att börja jobba med på Förbundsarenan. Hon ser fram emot att lära känna alla 68 medlemsorganisationer närmare.Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:26
88796_t.jpg

Mia Wikström vald till Förbundsarenans viceordförande

NYHET. Efter en paus på några år gör Mia Wikström comeback i Förbundsarenans styrelse. Hon valdes nu till vice ordförande och vill i styrelsen jobba för de finlandssvenska förbundens gemensamma arena för samverkan.Läs mera »
26.01.2024 kl. 14:00
88555_t.jpg

Nu startar kampanjen Framtidsgåvan

NYHET. Testamentdonationer till förbund och föreningar ökar. För att höja medvetenheten om möjligheten att donera till organisationer genom testamente koordinerar Förbundsarenan kampanjen Framtidsgåvan.Läs mera »
03.01.2024 kl. 09:04
88334_t.jpg

Är du Förbundsarenans verksamhetskoordinator?

NYHET. Vill du jobba med och för ideella organisationer? Drivs du av att planera och förverkliga evenemang och projekt? Är du dessutom intresserad av att hantera både kommunikations- och administrationsuppgifter? Då kan du vara den kollega vi letar efter. Ta chansen att bli en central del av Förbundsarenans team! Läs mera »
04.12.2023 kl. 15:24
88194_t.jpg

Civilsamhällets betydelse lyftes fram på Förbundsarenans höstmöte

NYHET. Hur syns civilsamhället i regeringsprogrammet? Statssekreterare Mikaela Nylander lyfte fram regeringens åtgärder för att förbättra verksamhetsförutsättningarna, då medlemsförbunden samlades till höstmöte.Läs mera »
20.11.2023 kl. 14:07
87966_t.jpg

Giving Tuesday - tillsammans för ökat engagemang

NYHET. Giving Tuesday / Tekojen Tiistai ordnas varje år den 28 november. Tillsammans kan organisationer vara med synliggöra betydelsen av engagemang i samhället. Läs mera »
31.10.2023 kl. 13:55
87696_t.jpg

Årets ordförande 2023 – Martina Andersin är inte rädd för förändring

Martina Andersin, ordförande för Barnavårdsföreningen i Finland, har en god förmåga att skapa dialog och tillit, samtidigt som hon inte räds för förändring och utveckling. Detta ger henne titeln Årets ordförande 2023. Läs mera »
07.10.2023 kl. 10:00