Nu startar kampanjen Framtidsgåvan

03.01.2024 kl. 09:04
NYHET. Testamentdonationer till förbund och föreningar ökar. För att höja medvetenheten om möjligheten att donera till organisationer genom testamente koordinerar Förbundsarenan kampanjen Framtidsgåvan.

Text: Mari Pennanen

Testamentdonationer kan utgöra en viktig del av inkomsterna för civilsamhällets organisationer. Mellan fem och tio procent av de årliga intäkterna till organisationer i det finländska civilsamhället kommer från testamentdonationer. Ändå är andelen lägre än i många andra länder. Och det vill nu Förbundsarenan tillsammans med sina medlemsorganisationer göra något åt.

- Om människor inte vet att det går att donera till organisationer så gör de ju inte det heller. Eftersom siffror visat att testamentgivande i sig ökar vill vi göra vad vi kan för att upplysa om denna givandeform som ett sätt att stöda svenskspråkig verksamhet i civilsamhället, säger Robert Nilsson.

Han är projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden vid Förbundsarenan och den som håller i trådarna för kampanjen Framtidsgåvan. Kampanjen syftar till att höja medvetenheten om möjligheten att donera till organisationer genom testamente. Förbundsarenan kommer tillsammans med sina medlemsförbund att på olika sätt lyfta fram denna möjlighet att stöda verksamhet och organisationer som kanske ligger en väldigt nära om hjärtat.

Ökat intresse för testamentgivande i Finland

Även om testamentdonationer till organisationer inom tredje sektorn i Finland endast utgör mellan fem och tio procent av den totala årliga insamlingspotten, så syns en ökning över tid. Enligt VaLa, organisationen som arbetar för ansvarsfulla insamlingar och tryggt givande i Finland, var endast en procent av dem som skrev testamente år 2015 villiga att inkludera en organisation som mottagare av donation.

- De senaste siffrorna från 2022 visar att denna andel har ökat till tio procent. Trots detta är det en fortsatt utmaning i att många människor fortfarande inte är medvetna om möjligheten att donera till organisationer genom ett testamente. Det är därför viktigt att vi som organisationer gör vårt bästa för att följa denna positiva trend och också från vår sida jobba för detta, säger Robert Nilsson.

Framtidsgåvan – en kampanj för förändring

Förbundsarenan strävar genom kampanjen Framtidsgåvan, tillsammans med sina medlemsförbund, att gradvis förändra människors givarbeteende.

Jag tror att en sådan här samordnad kampanj på sikt kommer att påverka människors vilja att stödja ideella ändamål i en positiv riktning.

- Genom denna gemensamma satsning kan vi öka förståelsen för donationers betydelse för verksamheter inom civilsamhället på bred front. Jag tror att en sådan här samordnad kampanj på sikt kommer att påverka människors vilja att stödja ideella ändamål i en positiv riktning, säger Robert.

Kampanjen syftar till att ta upp, belysa och diskutera olika missuppfattningar som finns kring testamentdonationer. Robert betonar att det finns många myter kring testamentgivande som behöver bemötas.

- En vanlig sådan myt är att en testamentdonation måste vara en stor penninggåva. I själva verket finns det många olika sätt att donera till organisationer genom ett testamente. På Framtidsgåvans webbsida kommer intresserade att hitta information och få svar på vanliga frågor om testamentdonationer. Vi gör det även lätt att direkt bekanta sig med organisationer som det går att testamentera till, säger Robert Nilsson.

Kampanjen startar den 15 januari och pågår till maj och kommer att synas brett. Över 30 förbund och centralorganisationer är med och kommer tillsammans att sprida information och visa på möjligheter att stöda verksamhet som behövs. Delta gärna genom att sprida information och tala med nära, vänner och bekanta om möjligheten att donera via testamente, om det känns rätt.

89860_t.jpg

Medlemsförbunden deltar aktivt i Förbundsarenans verksamhet

ARTIKEL. 63 av Förbundsarenans 68 medlemsförbund deltog i verksamheten under verksamhetsåret 2023. Att verksamheten lockar medlemmarna och anses relevant är grunden för allt Förbundsarenan gör, sade verksamhetsledare Mari Pennanen på vårmötet.Läs mera »
26.04.2024 kl. 12:04
89703_t.jpg

Lediga jobb i förbunden

NYHET. Söker ni nästa förbundsstjärna? Förbundsarenan stöder sina medlemsförbund genom att sprida info om lediga jobb inom medlemsförbunden.Läs mera »
22.04.2024 kl. 15:22
89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
19.04.2024 kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88823_t.jpg

Nadina Vihinen är Förbundsarenans nya verksamhetskoordinator

NYHET. Nätverksträffar, projekt, kommunikation och verksamhetsutveckling. Det kommer Nadina Vihinen att börja jobba med på Förbundsarenan. Hon ser fram emot att lära känna alla 68 medlemsorganisationer närmare.Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:26
88796_t.jpg

Mia Wikström vald till Förbundsarenans viceordförande

NYHET. Efter en paus på några år gör Mia Wikström comeback i Förbundsarenans styrelse. Hon valdes nu till vice ordförande och vill i styrelsen jobba för de finlandssvenska förbundens gemensamma arena för samverkan.Läs mera »
26.01.2024 kl. 14:00