Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

30.01.2024 kl. 10:56
BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet.

Text: Camilla Sederholm

Överraskningen kom med ett samtal från juristen en dag i början av januari 2021. Vår organisation skulle bli ägare till ett arv, en lägenhet i centrala Helsingfors. Den sista av två till åren komna systrar och medlemmar hos oss, hade gått ur tiden. Enligt det gemensamma testamentet skulle egendomen som huvudsakligen bestod av lägenheten tillfalla vår organisation.

- Vi utreder som bäst om det finns några kusiner som eventuellt är intresserade att köpa den av er, men lägenheten är utan tvekan er och det villkorslöst, betonade juristen.

- Villkorslöst är en viktig detalj. Det betyder att ni får göra vad ni vill med den, ni behöver inte bli med lägenheten om ni inte vill. Det är fritt att sälja den, bara vi först får bouppteckningen gjord. Den är i nöjaktigt skick.

Om vi vill. Ville vi? Vi visste inte. Nöjaktigt skick, vad innebar det? Vi hade inte känt systrarna personligen. Vi hade inte sett lägenheten. Kunde den fungera som nytt kontor kanske?

När du ärver någons livslånga hem så vill du bära ansvaret med värdighet.

Ännu skulle det dröja månader, ja ett helt år, innan alla beslut och papper var i skick och lägenheten var tömd; lagfarten, bouppteckning, släktutredningar och värderingar.

Under tiden besökte vi lägenheten i repriser, för att röja, värdera, och ta hand om dokument och fotografier som behövde sparas, så många saker att förundras över, saker att bära ut, och saker som behövde bevaras. När du ärver någons livslånga hem så vill du bära ansvaret med värdighet.

Saker och ting tog tid. Organisationen ville inte bli fastighetsägare. Lägenheten lämpade sig bättre som renoveringsobjekt och det beslöts att lägenheten skulle säljas. Medel från försäljning skulle bättre hjälpa vår verksamhet för naturen bättre än att bli med lägenheten.

Att ärva fastighet anses allmänt vara besvärligt, men vi gör det när som helst på nytt. Vi är tacksamma.

Intäkterna från försäljningen ville vi placera hållbart enligt bästa möjliga praxis så att avkastning möjliggör för investeringar och stöd i vårt och våra lokalföreningars arbete med att skydda vår gemensamma miljö och natur också på längre sikt.

En firma fick till slut sköta slutstädningen. Turen var med oss en gång till. Priserna på gamla bostäder skulle börja dala efter bara ett par månader i augusti 2022. Bostadsmarknaden hade redan börjat mattas av, utbudet av köpare minskade. Vi hann få lägenheten såld i juli. I det läget spelade det mindre roll att få marknadens bästa pris än att få ett hyggligt pris och avkastningen placerad med vinst av professionella portföljförvaltare.

Att ärva fastighet anses allmänt vara besvärligt, men vi gör det när som helst på nytt. Vi är tacksamma.

Vår organisation fick i ett slag en ekonomisk trygghet den inte haft förut. Det här är viktigt att inte missförstås, vi badar inte i pengar, tvärtom. Omvärlden är osäker, de offentliga bidragen är osäkrare än på länge med den nya regeringen.

Det att arvet var villkorslöst donerat till oss har gett vår organisations ideella verksamhet lite mera spelrum framöver.

En del privata bidragsgivare har dragit åt svångremmen. Det att arvet var villkorslöst donerat till oss har gett vår organisations ideella verksamhet lite mera spelrum framöver.

Investeringar är ändå alltid osäkra och vi skyndar långsamt, liksom systrarna gjorde. I testamentet ingick också egenhändigt inlagda syltburkar på hallon och blåbär från 1990-talet och äldre, som fyllde hyllorna i hjälpköket. Innehållet i dessa burkar var intakt. Deras ägare var mästare på, och högst angelägna om, att förvalta naturens skafferi. De visste att just dessa värderingar delar vi med dem. Därav förtroendet. Vi säger tusen tack, och utan tvekan på nytt!

89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
19.04.2024 kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29