Coronaårets bokslut

03.12.2020 kl. 15:04
PÅ BORDET. Som många andra anställda i ett finlandssvenskt förbund skrev Malin Lindholm på Svensk ungdom i slutet av november en ansökan till en fond. Här reflekterar hon kring frågan om coronapandemin inverkat på verksamhet och hur.

Text: Malin Lindholm, Foto: Sofia Jern

Som många andra anställda i ett finlandssvenskt förbund skrev jag i slutet av november en ansökan till en fond. I ansökan frågades om coronapandemin inverkat på vår verksamhet och om ja, hur? Svaret på den första frågan? Lätt, ja. Följdfrågan var däremot inte lika enkel. Visst har inverkan varit stor då evenemangen sker online och vi jobbar distans. Men om vi gräver lite djupare – vad tar vi me oss från året? Till ett hållbart ledarskap hör att stanna upp och reflektera över vad man lärt sig på vägen. Så jag passade på och sammanfattade några insikter från coronaåret, genom fraser som under året frekvent använts på Svensk Ungdom.

– Du e på mute.

Distansmöten. Möjligheten att delta i möte från hemmasoffan, drömmen! Har planeringen varit mindre lyckad sitter du vid Zoom flera timmar i sträck och undrar när det blev mörkt ute. Nyckeln till att lyckas med distansmöten är att före mötet känna igen vilken roll man har. Leder man mötet ska mål och agenda vara klara före man ansluter till mötet. Ska man komma med visioner och idéer behövs en kort paus före mötet, för att komma i rätt mindset. Ska man bara lyssna är det kanske dags för en promenad eller lite hemmasysslor.

– Går på en lunchpromme, nås på telefon om något akut.

Vår personal har möjlighet att motionera på arbetstid, vi ökat kunskapen arbetsergonomi och aktivt lyft fram de tjänster företagshälsovården erbjuder. En investering i personalens arbetsvälmående stöder arbetsförmågan på lång sikt. Vi vet också att sjukledigheter kan ha betydande mentala, sociala och ekonomiska konsekvenser för arbetsplatsen.

– Jag har en sån coronadipp idag.

Nu om någonsin har det blivit tydligt att människan är en helhet; hur vi har det utanför jobbet har en inverkan på vårt arbete. När jobbet till en högre grad sker hemifrån blir det väldigt tydligt att situationen hemma påverkar din arbetsinsats och ditt arbetsvälmående. Man kommer långt med förståelse, empati och ärlig kommunikation om hur alla inom teamet mår.

– Jee, jag fick en kandidat!

Sedan våren har vi på SU jobbat aktivt med att uppmuntra unga att kandidera i kommunalvalet 2021. Vi är otroligt glada och stolta för att vi samlat ihop ett stort gäng taggade unga som vill engagera sig och påverka. En betydande orsak till att människor inte engagerar sig eller kommer med är att ingen någonsin frågat. Trots att coronapandemin mer eller mindre svängt upp och ner på vardagen ska vi inte sluta fråga, människans behov av gemenskap och något betydelsefullt att göra är precis lika stort som förut.

– Så bra jobbat!

Vad är det som blir under strecket, den största insikten från året? Trots coronapandemin kan vi fortfarande förverkliga våra värderingar och varje dag jobba för att ungas röst ska höras. Vårt arbete tar inte slut fast vi lever med en pandemi, egentligen känns vår verksamhet ännu viktigare. Det om något känns betydelsefullt i denna underliga värld.

 

Malin Lindholm är den del av #supersonalen och förbundssekreterare på Svensk Ungdom. Hon är ledare, evig optimist och en riktig julperson, och får i sitt jobb använda alla dessa egenskaper.

 

Läs också

På bordet: Hur har vi lyckats som samarbetsförbund? av Ilona Salonen

På bordet: Nätverk viktigast av allt av Siru Lönnqvist

78793_t.jpg

Du får gilla jobbet eller att ta ansvar för ditt eget arbetsvälmående

INGÅNGEN. En solig höstdag i skogen springer jag sist i raden efter ett gäng sportklädda, glada förbundsanställda längs stigen. I en glänta bredvid en sjö stannar vi, pulsen lugnar ner sig och utsikten över vattnet är avslappnande. Medan jag njuter så smyger sig ändå en liten fråga in i medvetandet: får jag ha det så här bra mitt under en arbetsdag?Läs mera »
06.09.2021 kl. 14:50
78757_t.jpg

Namnbyte för att professionalisera verksamheten

PÅ BORDET. Regnbågsallians Svenskfinland är det nya namnet för organisationen som tidigare hette Regnbågsankan. Verksamhetsledare Ida Boucht påminner om att regnbågspersoner finns överallt och att också förbund bör se till att de känner sig trygga inom verksamheten.Läs mera »
03.09.2021 kl. 10:18
78409_t.jpg

Rutiner och struktur som stöd för verksamheten

INGÅNGEN. Under sommaren har nyheter om när det gått fel i en organisation gjort många upprörda. Vi är säkert många som reflekterar över vilka eventuella brister i de administrativa kontrollrutinerna som kanske finns i den egna organisationen. Alla har vi rutiner att förbättra och utveckla. Vi bör ändå minnas att det oftast går rätt till.Läs mera »
09.08.2021 kl. 08:58
77983_t.jpg

Det gäller vår framtid

PÅ BORDET. Sydkustens landskapsförbund arbetar för att främja utbildning och kultur på svenska. Konkret handlar det om att påverka, utbilda, samarbeta och lyfta upp frågor till diskussion, skriver direktör Christel Björkstrand.Läs mera »
01.06.2021 kl. 14:45
77952_t.jpg

Att få som man vill som förbund

INGÅNGEN. Intressebevakning och påverkansarbete är väsentliga delar av verksamheten för många förbund. I kommunvalvalstider har vi sett flera fina satsningar där förbunden både fått synlighet och tydligt lyft fram sina frågor. Leder det till resultat? Det får vi troligen veta först efter flera år.Läs mera »
01.06.2021 kl. 08:13
77553_t.jpg

Varför behövs god förvaltning i föreningar?

PÅ BORDET. En positiv aspekt av pandemin är att vi har varit tvungna att ta ett digisprång och utvärdera vår verksamhet ur en ny synvinkel. Det gäller våra styrelser, fullmäktige och alla som jobbar med förvaltningsfrågor. Nu är det dags att tala om god förvaltning, skriver Kari Huhtala på Finlands Svenska Andelsförbund.Läs mera »
06.05.2021 kl. 07:48
77538_t.jpg

Viktigt att få träffas

INGÅNGEN. Vi läser idag rubriken på ett annat sätt än före corona-pandemin. Fysiska möten känns avlägsna och är något vi ser fram emot. Men även digitala möten fungerar när det gäller de finlandssvenska förbunden. Vi behöver prata, diskutera, lyssna och dela tankar med varandra och Förbundsarenans nätverk erbjuder denna möjlighet.Läs mera »
05.05.2021 kl. 12:22
77203_t.jpg

Borde förbunden bli argare?

INGÅNGEN. Ilska är en stark och effektiv faktor när det kommer till förändringar. Personer som blir arga har en orsak att engagera sig. Borde de finlandssvenska förbunden göra sina medlemmar argare? Är ilska en underutnyttjad naturkraft i Svenskfinland?Läs mera »
06.04.2021 kl. 15:23
77037_t.jpg

Efter ett år av covid-19

PÅ BORDET. För ett år sedan begränsades den fysiska verksamheten i förbund och föreningar. Var står vi nu och hur mår föreningarna? Tony Karlsson, ordförande för Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, reflekterar kring hur UF-rörelsen anpassat sig.Läs mera »
22.03.2021 kl. 09:45