Årets ordförande 2023 – Martina Andersin är inte rädd för förändring

07.10.2023 kl. 10:00
Martina Andersin, ordförande för Barnavårdsföreningen i Finland, har en god förmåga att skapa dialog och tillit, samtidigt som hon inte räds för förändring och utveckling. Detta ger henne titeln Årets ordförande 2023.

Barnavårdsföreningen i Finland fyller 130 år i år och som ordförande för Finlands första barnskyddsorganisation är Martina Andersin stolt över hur organisationen har utvecklats genom åren. Samtidigt är hon bekymrad över att verksamheten ännu 130 år senare är så relevant. 

– Egentligen hoppas jag att en organisation som Barnavårdsföreningen inte mera behövs, att vårt samhälle skulle stå på strukturer som gynnar barnets bästa. Men än så länge behövs vår verksamhet och vi gör ett viktigt jobb i att stöda det offentliga där vi ser resursbrister i synnerhet kring familjearbetet och småbarnspedagogiken, säger Martina.  

Egentligen hoppas jag att en organisation som Barnavårdsföreningen inte mera behövs...

Under Martinas 15 år som ordförande har organisationen utvecklats mycket. En målsättning då hon påbörjade förtroendeuppdraget som ordförande var att utvidga verksamheten utanför Nyland. Nu har verksamheten vuxit och föreningen är verksam också i Åboland och Österbotten.   

Till vardags jobbar Martina som ekonomichef på kommunikationsbyrån Hill+Knowlton. Hennes känsla för siffror och strategi har kommit till nytta även i ordföranderollen. Samtidigt tror Martina starkt på tillit för den operativa ledningen. 

– Som ordförande är det viktigt att man har förtroende för personalen. Det är de som är experter inom verksamheten. Styrelsens uppgift är att fungera som stöd och bollplank. Samtidigt är det värdefullt att få perspektiv från styrelsemedlemmar med olika karriärbakgrund och expertområden, säger Martina. 

Som ordförande är det viktigt att man har förtroende för personalen. Det är de som är experter inom verksamheten.

Martina understryker också vikten av tredje sektorns insatser och hoppas att samhället fortsätter att stödja civilsamhällesorganisationer som Barnavårdsföreningen i deras avgörande arbete. Det är också en av orsakerna till att Martina fortfarande är en engagerad ordförande. 

– Vår verksamhet behövs och gör skillnad. Därför känns styrelseuppdraget fortsättningsvis meningsfullt. Tråkigt blir det nog aldrig, vi har ständigt nya utmaningar att ta tag i. Det är det som motiverar mig, säger Martina. 

– Jag är väldigt stolt över vår dynamiska organisation som lever i tiden. Avgörande för vår förenings framgång har varit en engagerad ordförande, och ett starkt förtroende mellan styrelsen och den operativa ledningen, säger Pia Sundell, verksamhetsledare på Barnavårdsföreningen. 

Vandringspriset Årets ordförande delades ut på Styrelsedagarna, där förbundsordföranden och -styrelsemedlemmar samlas det här veckoslutet. Syftet med Förbundsarenans pris är att lyfta fram betydelsen av engagerat och demokratiskt ordförandeskap. Förtroendevalda och anställda i Förbundsarenans medlemsorganisationer har nominerat kandidater.  

 Läs mer om priset Årets ordförande.

 

88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88823_t.jpg

Nadina Vihinen är Förbundsarenans nya verksamhetskoordinator

NYHET. Nätverksträffar, projekt, kommunikation och verksamhetsutveckling. Det kommer Nadina Vihinen att börja jobba med på Förbundsarenan. Hon ser fram emot att lära känna alla 68 medlemsorganisationer närmare.Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:26
88796_t.jpg

Mia Wikström vald till Förbundsarenans viceordförande

NYHET. Efter en paus på några år gör Mia Wikström comeback i Förbundsarenans styrelse. Hon valdes nu till vice ordförande och vill i styrelsen jobba för de finlandssvenska förbundens gemensamma arena för samverkan.Läs mera »
26.01.2024 kl. 14:00
88555_t.jpg

Nu startar kampanjen Framtidsgåvan

NYHET. Testamentdonationer till förbund och föreningar ökar. För att höja medvetenheten om möjligheten att donera till organisationer genom testamente koordinerar Förbundsarenan kampanjen Framtidsgåvan.Läs mera »
03.01.2024 kl. 09:04
88334_t.jpg

Är du Förbundsarenans verksamhetskoordinator?

NYHET. Vill du jobba med och för ideella organisationer? Drivs du av att planera och förverkliga evenemang och projekt? Är du dessutom intresserad av att hantera både kommunikations- och administrationsuppgifter? Då kan du vara den kollega vi letar efter. Ta chansen att bli en central del av Förbundsarenans team! Läs mera »
04.12.2023 kl. 15:24
88176_t.jpg

Linnéa Henriksson vald till ordförande för Förbundsarenan 2024

NYHET. Förbundsarenan sammanför och stöder de finlandssvenska förbunden. Nyvalda ordförande Linnéa Henriksson lyfter fram betydelsen av Förbundsarenan som en viktig del i strukturerna som upprätthåller Svenskfinland. Läs mera »
20.11.2023 kl. 15:01
88194_t.jpg

Civilsamhällets betydelse lyftes fram på Förbundsarenans höstmöte

NYHET. Hur syns civilsamhället i regeringsprogrammet? Statssekreterare Mikaela Nylander lyfte fram regeringens åtgärder för att förbättra verksamhetsförutsättningarna, då medlemsförbunden samlades till höstmöte.Läs mera »
20.11.2023 kl. 14:07
87966_t.jpg

Giving Tuesday - tillsammans för ökat engagemang

NYHET. Giving Tuesday / Tekojen Tiistai ordnas varje år den 28 november. Tillsammans kan organisationer vara med synliggöra betydelsen av engagemang i samhället. Läs mera »
31.10.2023 kl. 13:55