Hur har Ledarskapsakademin lyckats förverkliga sin vision?

11.01.2022 kl. 00:26
PÅ BORDET. En hög ambitionsnivå gällande kvalitet och att inte kompromissa med någon del av helheten. Nora Ridgewell reflekterar över kärnan i Ledarskaps-akademins verksamhet som i år fyller 10 år.

Text: Nora Ridgewell

Ledarskapsakademin fyller 10 år 2022 och är del av en allmännyttig organisation, Svenska Bildningsförbundet r.f. Under de 10 år som verksamheten funnits så har vi lyckats bygga upp ett fungerande koncept för vår kärnverksamhet – att erbjuda utbildning i ledarskaps- och samhällsfrågor, alumnverksamhet och ett värdefullt nätverk. Vår målgrupp är driftiga unga potentiella ledare i åldern 25–35, svensk- eller tvåspråkiga, engagerade och ambitiösa med ett samhällsintresse och en vilja att utveckla sig själva, sin potential och sin egen bransch. När adepterna har avslutat Ledarskapsakademins program blir de en del av alumnnätverket och verksamheten inom den. Vi erbjuder ett svenskspråkigt nätverk för våra adepter, alumner och ambassadörer inom vilket det finns möjlighet att träffas, lära sig av varandra och att utbyta erfarenheter.

Vår vision om att sammanföra unga förmågor från olika branscher i samhället med ett intresse att utveckla sin kompetens och sin potential och att påverka samhället utifrån sin egen bransch blir allt mer aktuell och nödvändig.

Våra ledarskapsprogram kännetecknas av hög kvalitet på såväl innehåll, talare som arrangemang och vi uppdaterar kontinuerligt programinnehållet med aktuella samhälls- och ledarskapsfrågor. Verksamheten går ut på frivilliga insatser från både ambassadörer och de framstående experter som medverkar som föreläsare i programmen.

Våra program är kostnadsfria för adepterna, vilket gör det möjligt för personer som inte har någon finansiell uppbackning från arbetsgivare eller dylikt att söka till våra program. Detta bidrar till att de som söker till våra program representerar en bred mångfald, där många olika branscher och bakgrunder ryms med. I enlighet med vår vision kan vi följaktligen säkerställa att de adepter som antas till det följande programmet bildar en så heterogen grupp som möjligt, vilket leder till livliga diskussioner och ett givande erfarenhetsutbyte.

Ambassadörerna och gästföreläsarna som medverkar på frivillig basis i våra program gör det för att de understöder vår vision om att sammanföra unga ambitiösa förmågor med olika bakgrund från olika branscher i samhället och för att våra program håller hög kvalitet, samtidigt som de med sin medverkan bidrar till den höga kvaliteten.

Vår styrka ligger i vår ambition att programmen håller hög kvalitet med ett relevant aktuellt innehåll som lockar och förnyas och att vi lever upp till vårt goda rykte.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att utmaningen ligger i att hålla hög kvalitet med en begränsad budget och att inte kompromissa med någon del av helheten.

Som ett led i detta och för att Ledarskapsakademins program även de följande åren skall vara relevanta och innehållsmässigt intressanta och lärorika och uppfylla förväntningarna för framtida adepter och alumner så kommer vi att under vintern 2022 arbeta med att grundligt uppdatera upplägget och innehållet för att ge deltagarna redskap för ett samhällsinriktat ledarskap.

Nora Ridgewell är verksamhetsledare på Ledarskapsakademin, som är en del av Svenska Bildningsförbundet.

Läs mer

 På bordet: Vem är förbundets målgrupp, av Tuuli Solhagen

 På bordet: Lugnet efter deadline, av Sanne Wikström

 

81068_t.jpg

Gör det ni är bäst på

BLOGG. Ett levande och autonomt civilsamhälle – det går inte att betona betydelsen av det tillräckligt. Varenda förening och förbund är viktiga. Nu behövs verkligen gemenskap och möjligheter att träffas, prata och vara tillsammans. Ge era medlemmar, aktiva och målgrupper den möjligheten.Läs mera »
03.03.2022 kl. 07:44
81040_t.jpg

Från kriminologi till FiSSc - hur jag hamnade i förbundsvärlden

BLOGG. Att börja jobba i ett förbund kan vara omtumlande. Emma Sundstén har under sin första månad insett att det finns långt fler grupper, dokument och arbetsområden inom organisationen än hon kunde ana. Hon har ändå hittat den röda tråden i arbetet i ramar satta på nationell nivå och trivs bra.Läs mera »
01.03.2022 kl. 14:36
81034_t.jpg

Rörelse en viktig del av en trygg vardag

BLOGG. Våren knackar försiktigt på dörren och inom idrottsrörelsen blickar man framåt, skriver Elin Blomqvist och uppmanar alla att hjälpa både barn och vuxna att hitta tillbaka till sin hobby.Läs mera »
01.03.2022 kl. 12:42
80634_t.jpg

En pigg 100-åring, ständigt i rörelse

BLOGG. Tålamod, ödmjukhet och djupandning. Det har krävts av Karin Lassenius som till stor del på distans började på ett nytt jobb på Samfundet Folkhälsan. Nu är det implementering av den nya strategin som driver arbetet framåt.Läs mera »
01.02.2022 kl. 10:01
80052_t.jpg

Att träffas och att mötas

INGÅNGEN. För förbunden är det självklart att ordna olika evenemang. Vi kan det och är bra på det. Ändå kan vi fastna i gamla hjulspår och därför mår vi bra av att stanna upp och tänka till. Det gäller att måna om den största resursen: deltagarnas tid.Läs mera »
07.12.2021 kl. 09:22
79885_t.jpg

Vem är förbundets målgrupp?

PÅ BORDET. Ett förbund kan behöva kommunicera till en brokig skara målgrupper bestående av privatpersoner, föreningar och distrikt. Hur undviker man fenomenet trasig telefon och når ut med rätt information till rätt personer? Tuuli Solhagen på Natur och Miljö reflekterar kring målgruppstänk.Läs mera »
23.11.2021 kl. 15:11
79580_t.jpg

Lugnet efter deadline

PÅ BORDET. Det skulle vara skönt att jobba på en tidning som bara kom ut en gång i månaden, tänkte jag ofta på den tiden jag jobbade på en dagstidning. Efter ett knappt år på Svenska Trädgårdsförbundet och som ansvarig redaktör för Trädgårdsnytt kan jag konstatera att verkligheten inte riktigt är sådan som jag trodde.Läs mera »
02.11.2021 kl. 07:18
79182_t.jpg

Digitala verktyg ger nya möjligheter

PÅ BORDET. Då vissa svänger sig med de nya digitala verktygen med vänster hand känns det för andra som ett stort svart hål man förväntas hoppa in i. Ira Vaskola skriver om hur de på Tekniska Föreningen i Finland tänker kring inkluderande verksamhet efter pandemin. Läs mera »
05.10.2021 kl. 08:30