Rörelse en viktig del av en trygg vardag

01.03.2022 kl. 12:42
BLOGG. Våren knackar försiktigt på dörren och inom idrottsrörelsen blickar man framåt, skriver Elin Blomqvist och uppmanar alla att hjälpa både barn och vuxna att hitta tillbaka till sin hobby.

Text: Elin Blomqvist

Våren knackar försiktigt på dörren. Föreningar och organisationer inom tredje sektorn börjar planera för en mer normal verksamhet när restriktionerna med anledning av pandemin så småningom lättar på alla fronter.

Ingen kan påstå att tiden vi har bakom oss på något sätt varit lätt. För alla har påverkats - på många sätt. I en småbarnsfamilj som min egen har denna vinter varit minst sagt krävande, då rinnande näsor och diverse hälsobekymmer har gjort att familjen gång efter annan fått ställa in, tänka om och justera kalendrar för att de vuxna ska kunna sköta sina jobb, allt medan barnen samtidigt behöver få ha en närvarande vuxen, få pyssla eller röra på sig och göra något annat än att streama barnprogram.

Restriktionerna vi levt med har haft konsekvenser och föreningsfältet vittnar om att medlemsantalet sjunkit. Det är nu vi tillsammans behöver sätta in en extra växel för att inte förlora de barn som av olika anledningar inte hittat tillbaka till sin kära hobby. Vi bär alla ett ansvar för att minska stillasittandet för att öka välmående bland såväl barn som vuxna. Ta cykeln istället för bilen ibland och rör på er tillsammans med familj och vänner på fritiden. Det behöver inte vara hård målinriktad träning - all rörelse räknas och den sociala biten ska inte heller underskattas. Föreningarna erbjuder verksamhet för barn och vuxna. Kanske ni från deras breda utbud hittar något nytt?

Det är fint att se att idrottsorganisationer runt om i världen tar avstånd från det som sker i Ukraina. Nu är det mer än viktigt, speciellt för barnen, att få hålla fast i en trygg vardag där idrott och övriga hobbyer förhoppningsvis är en del.

Idrottsrörelsen blickar framåt. En idrottsrörelse som vågar ta ställning. Det är fint att se att idrottsorganisationer runt om i världen tar avstånd från det som sker i Ukraina. Nu är det mer än viktigt, speciellt för barnen, att få hålla fast i en trygg vardag där idrott och övriga hobbyer förhoppningsvis är en del.    

Inom den finlandssvenska gymnastiken ser vi fram emot att snart få träffas igen vid de egna mästerskapstävlingarna som hålls i april. Ett mycket välkommet inslag under våren för såväl gymnaster som publik. Arrangörerna samlar ihop sina funktionärer, domarna har förnyat sin licenser, medan gymnasterna just nu finslipar sina prestationer och plockar fram tävlingsdräkterna. Äntligen!

Elin Blomqvist är en mångsysslande österbottnisk trebarnsmamma som jobbar som verksamhetsledare för Finlands Svenska Gymnastikförbund. 

81068_t.jpg

Gör det ni är bäst på

BLOGG. Ett levande och autonomt civilsamhälle – det går inte att betona betydelsen av det tillräckligt. Varenda förening och förbund är viktiga. Nu behövs verkligen gemenskap och möjligheter att träffas, prata och vara tillsammans. Ge era medlemmar, aktiva och målgrupper den möjligheten.Läs mera »
03.03.2022 kl. 07:44
81040_t.jpg

Från kriminologi till FiSSc - hur jag hamnade i förbundsvärlden

BLOGG. Att börja jobba i ett förbund kan vara omtumlande. Emma Sundstén har under sin första månad insett att det finns långt fler grupper, dokument och arbetsområden inom organisationen än hon kunde ana. Hon har ändå hittat den röda tråden i arbetet i ramar satta på nationell nivå och trivs bra.Läs mera »
01.03.2022 kl. 14:36
80634_t.jpg

En pigg 100-åring, ständigt i rörelse

BLOGG. Tålamod, ödmjukhet och djupandning. Det har krävts av Karin Lassenius som till stor del på distans började på ett nytt jobb på Samfundet Folkhälsan. Nu är det implementering av den nya strategin som driver arbetet framåt.Läs mera »
01.02.2022 kl. 10:01
80389_t.jpg

Hur har Ledarskapsakademin lyckats förverkliga sin vision?

PÅ BORDET. En hög ambitionsnivå gällande kvalitet och att inte kompromissa med någon del av helheten. Nora Ridgewell reflekterar över kärnan i Ledarskaps-akademins verksamhet som i år fyller 10 år.Läs mera »
11.01.2022 kl. 00:26
80052_t.jpg

Att träffas och att mötas

INGÅNGEN. För förbunden är det självklart att ordna olika evenemang. Vi kan det och är bra på det. Ändå kan vi fastna i gamla hjulspår och därför mår vi bra av att stanna upp och tänka till. Det gäller att måna om den största resursen: deltagarnas tid.Läs mera »
07.12.2021 kl. 09:22
79885_t.jpg

Vem är förbundets målgrupp?

PÅ BORDET. Ett förbund kan behöva kommunicera till en brokig skara målgrupper bestående av privatpersoner, föreningar och distrikt. Hur undviker man fenomenet trasig telefon och når ut med rätt information till rätt personer? Tuuli Solhagen på Natur och Miljö reflekterar kring målgruppstänk.Läs mera »
23.11.2021 kl. 15:11
79580_t.jpg

Lugnet efter deadline

PÅ BORDET. Det skulle vara skönt att jobba på en tidning som bara kom ut en gång i månaden, tänkte jag ofta på den tiden jag jobbade på en dagstidning. Efter ett knappt år på Svenska Trädgårdsförbundet och som ansvarig redaktör för Trädgårdsnytt kan jag konstatera att verkligheten inte riktigt är sådan som jag trodde.Läs mera »
02.11.2021 kl. 07:18
79182_t.jpg

Digitala verktyg ger nya möjligheter

PÅ BORDET. Då vissa svänger sig med de nya digitala verktygen med vänster hand känns det för andra som ett stort svart hål man förväntas hoppa in i. Ira Vaskola skriver om hur de på Tekniska Föreningen i Finland tänker kring inkluderande verksamhet efter pandemin. Läs mera »
05.10.2021 kl. 08:30