Både samhällsnytta och medlemsnytta i FSBF

11.10.2016 kl. 10:27
Finlands svenska biblioteksförening driver finlandssvenska biblioteksfrågor och är ett samlande organ för både bibliotekspersonal och studerande samt förtroendevalda och andra intresserade.

Föreningen anordnar svenskspråkiga utbildningar inom biblioteksbranschen och ger ut tidningen Bibban tre gånger om året.

Ordförande Karolina Zilliacus konstaterar att föreningen har en viktig samhällsroll.

- Vi jobbar inte bara för våra medlemmar utan bevakar också de svenska aspekterna av biblioteksservice i Finland.

Karolina berättar vidare att förbundet inte har några fast anställda, utan att det är styrelsen som sköter det löpande arbetet. Styrelsen består av sex ordinarie ledamöter och sex suppleanter. Hälften av styrelseledamöterna väljs från Österbotten och resterande från södra Finland. Styrelsen sammanträder tre till fem gånger per år. Resten av tiden sköts ärenden via e-post. En i styrelsen är alltid chefredaktör för tidningen Bibban.

- Utmaningarna i styrelsearbetet är de samma som för andra föreningar. Folk vill helst inte binda sig och engagera sig alltför mycket. Det är svårt att hitta styrelsemedlemmar. Allt arbete kan inte skötas under arbetstid, till exempel konferenser, och det kan vara svårt att komma ifrån sitt vanliga arbete för att delta i styrelsemöten dagtid.

Intressebevakningen är en viktig del av verksamheten eftersom det hela tiden händer saker som direkt berör biblioteksfältet. Arbetet består exempelvis av att skriva utlåtanden, som nu med anledning av det aktuella förslaget till ny bibliotekslag.

Biblioteksföreningen ägnar sig åt internationellt samarbete och är medlem i IFLA (International Federation of Library Associations) och i EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations).

- Även de nordiska kontakterna är synnerligen viktiga, berättar Karolina, som för en tid sedan besökte biblioteksdagarna i Västerås.

Föreningen grundades genom att en österbottnisk biblioteksförening slog ihop sig med den nyländsk motsvarigheten under 1980-talet. Ekonomin baserar sig på understöd från undervisningsministeriet, från fonder och medlemsavgifter. Understöden finansierar bland annat arrangemanget av de årliga finlandssvenska biblioteksdagarna då en konferenssekreterare anställs under en månad för att sköta de praktiska arrangemangen.

Under sin första tid i styrelsen ägnade Karolina mest tid åt att sätta sig in i föreningens verksamhet och styra upp det praktiska, till exempel att ordna ett nytt medlemsregister. Nu vill hon gärna att styrelsen funderar på hur man kunde utveckla verksamheten.

- Vi har funderat på att grunda olika expertgrupper, dels så man kan hålla kontakt med varandra, dels så att andra kan kontakta dem på olika områden, till exempel barns och ungas läsande. Också samarbetet med andra föreningar är viktigt. Man kan göra saker som lyfter alla samarbetspartners och hitta nya saker som man inte tänkt på innan.

Finlands svenska biblioteksförening samarbetar med Kirjastoseura – Biblioteksföreningen där verksamheten i princip är helt på finska samt med tre mindre biblioteksföreningar. Samarbetet består i några träffar per år samt gemensamma projekt och skrivelser.

Läs mer

Läs mer om Finlands svenska biblioteksförening.

Årtal

1938 grundades Österbottens svenska biblioteksförening

1945 grundades biblioteksföreningen för södra Finland

1982 slogs de samman till Finlands svenska biblioteksförening r.f.

Siffror

440 medlemmar har Finlands svenska biblioteksförening.

3 gånger per år utkommer medlemstidningen Bibban.

55427_t.jpg

Många nya medlemmar för Pensionärsförbundet

Medlemsrekrytering är något man kan inom Svenska pensionärsförbundet. Under år 2015 fick man rekordmånga nya medlemmar.Läs mera »
13.12.2016 kl. 15:05
55388_t.jpg

Bootcamp för hantverksföretagare

En av Nylands Hantverks målgrupper är hantverksföretagare – både sådana som har hantverket som sin huvudsyssla och sådana som gör det vid sidan av något annat. Flera av föreningens aktiviteter finns till för att stödja och utveckla hantverksföretagarna.Läs mera »
12.12.2016 kl. 10:03
55327_t.jpg

Strömmingsmarknaden är ett stort evenemang

För Åbolands Fiskarförbund är strömmingsmarknaden i Åbo ett årligt evenemang där medlemmarna får träffa varandra och sälja fisk under glada och välbesökta marknadsdagar.Läs mera »
08.12.2016 kl. 09:02
55006_t.jpg

Mot nya utmaningar efter en framgångsrik Gymnaestrada

För Finlands svenska gymnastikförbund (FSG) var fjolåret ett mycket aktivt år i och med den stora Gymnaestradan i Helsingfors. Där samlades under en vecka 21000 deltagare från olika länder och på programmet stod uppvisningar från det mesta inom gymnastikväg.Läs mera »
23.11.2016 kl. 12:50
54921_t.jpg

Ny strategi gör SFV:s verksamhet tydligare

Svenska folkskolans Vänner (SFV) har länge arbetat med att stödja bildningsarbetet bland finlandssvenskarna. Det är en bred och mångfacetterad uppgift och nu förbereds en ny strategi som ska börja gälla 2018.Läs mera »
21.11.2016 kl. 10:41
54869_t.jpg

Dynamiskt kansli och moderna system hos Finlands Svenska Scouter

För personalen på Finlands Svenska Scouters (FiSSc) kansli är ingen dag den andra lik. Man stödjer medlemskårerna, driver projekt, sköter om fortbildning för ledare och personal samt arbetar tillsammans med förbundets förtroendevalda med verksamheten.Läs mera »
18.11.2016 kl. 07:57
54835_t.jpg

FRK i Åboland behöver fler medlemmar

Röda korset i Finland är ett offentligrättsligt samfund och en av Finlands största medborgarorganisationer. Det senaste året har varit exceptionellt i och med de stora flyktingvågorna och det finns utrymme för fler att engagera sig.Läs mera »
16.11.2016 kl. 13:49
54814_t.jpg

Kurser och information för bättre psykisk hälsa

Ett av Psykosociala förbundets viktigaste verktyg i arbetet med psykisk hälsa och ohälsa är olika former av rehabiliteringskurser. Genom information vill man också sprida kunskap och minska på fördomar.Läs mera »
15.11.2016 kl. 13:05
54662_t.jpg

Samfundet Folkhälsan är kittet

När man hör talas om Folkhälsan tänker man kanske i första hand på olika vårdtjänster och annan serviceproduktion för medborgare i alla åldrar, eller aktiva lokalföreningar och simskolor. Men organisationen är mer omfattande än serviceproduktionen och de ca 100 lokala föreningarna. Bland annat forskning och utveckling står också högt på agendan. I mittpunkten av allt detta finns Samfundet Folkhälsan – kittet som håller ihop verksamheten.Läs mera »
07.11.2016 kl. 07:54